Biztos veled is előfordult már, hogy olyan munkát kellett végezned, amihez nem volt se energiád, se kedved. Rengeteg ötlettel tud szolgálni ilyenkor az internet arra vonatkozóan, hogy hogyan is dolgozzunk hatékonyabban. Ezek nagy része azonban többet árt, mint használ, mivel aligha veszi alapul a pszichológia tudományát. Lehet, hogy valójában olyan dolgok ellen harcolunk, amik fontosak lennének ahhoz, hogy jól működjön az agyunk? Nézzük, mit ajánl a tudomány!

Minél rosszabb, annál jobb!

A hangzavar és a rendezetlen munkakörnyezet nagyon megnehezíti az odafigyelést, nem? Nem! Nilli Laville pszichológus elmélete szerint az emberi agy csak bizonyos mennyiségű információt tud egyszerre befogadni, így ha “teletankoljuk” mindenféle behatásokkal, akkor azok segíteni fognak a koncentrációban. Laville szerint tehát az a jobb, ha nem rendben, hanem káoszban dolgozunk. A túl sok behatás azonban könnyen idegesítővé is válhat – ráadásul nem biztos, hogy kompatibilis sokak tisztaság-mániájával.

Kapcsolj ki!

Néha pont az segít legjobban a koncentrációban, ha rövid időre megengeded magadnak, hogy a gondolataid elkalandozzanak. Pszichológusok szerint az így eltöltött idő aktív óráink közel felét teszi ki – és nem rossz szokás, hanem az agyunk működését segíti. A koncentrálás ugyanis jelentős agyterületeket vesz igénybe (például a frontális lebenyeket), így sokkal több energiát emészt fel, mint más mentális műveletek. Előbb-utóbb tehát mindannyian kimerülünk és elkalandozunk munka közben. De ha ez ígyis-úgyis megtörténik velünk, akkor miért ne ütemezzük? Az időzített “álmodozás” nemcsak pihenőt ad az agynak, de attól a bűntudattól is megszabadíthat, amit akkor érzünk, amikor a leadásra váró prezentáció helyett már megint a hétvégénket tervezgetjük.

Nézz vicces videókat!

A macskás YouTube-videók nézegetése klasszikus módja a halogatásnak, így veszélyes akadálynak tűnhet a megfeszített munkában. A pszichológusok szerint azonban ez nagyon is segíthet abban, hogy megfelelő lelkiállapotba helyezzük magunkat. A humor által kiváltott mosoly vagy nevetés ugyanis segíti a kellő akaraterő megszerzését. A vicces videókra és képekre tehát nyugodtan mondj igent – de azért persze ésszel!

Tarts szüneteket!

Kutatások bizonyítják, hogy az emberi agy aligha marad éber 90 percnél tovább. A friss levegő, a kávé és a testmozgás azonban mind-mind elősegítheti az újraaktiválását. Jó hír, hogy a koffein már önmagában is csodákra képes: rövid távon igencsak hatékonnyá képes tenni a figyelmünket, a memóriánkat és a reakcióidőnket. Mindenképp érdemes tehát beiktatni a napunkba néhány kávészünetet. Napi három-négy csésze feketénél azonban ne fogyasszuk többet!

Ne erőltesd!

A szünettartás már csak azért is fontos, mert azok, akik pihenő nélkül dolgoznak, könnyebben követnek el hibákat. Ezzel szemben (egy amszterdami kutatás szerint) azok, akik rövid szünetekkel dolgoznak, hosszabb ideig maradnak aktívak és hatékonyak. A koncentráció legnagyobb ellensége tehát a stressz, a stresszt pedig úgy semlegesítheted, hogy megkeresed azokat a forrásokat, amik munka közben kikapcsolnak és ellazítanak.

Forrás:
http://www.bbc.com/capital/story/20170925-the-surprising-tricks-to-help-you-focus-at-work

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.