Martin Seligman, a világ egyik legismertebb pszichológusa mondta, hogy ha valamit nem érdemes csinálni, akkor azt jól sem érdemes csinálni. Semmire sem igaz ez annyira, mint a kommunikációra. Ami az ókori görögöknek az istenek jóindulata, a középkori keresztényeknek az ima, a XIX. századi bankárnak pedig a pénz volt valaha, az a kommunikáció lett napjainkban.

Valami, amit mindenhatónak hiszünk, amit mindenek felett állónak látunk, amiről azt gondoljuk, minden problémánkat megoldja. Hogy a hellén hajósokat partra vezette-e az áldozattal magasztalt Poszeidón jóindulata: erősen kétséges. Ahogyan az is, hogy gyógyír-e a megtanult és magas fokon űzött kommunikáció minden gazemberségre. Vagyis: nem is kétséges.

Hogyan lenne az? Senki sem kommunikálhat jobban, mint amilyen ember valójában. Kommunikációs trükköket elsajátítani csak szándék és akarat kérdése. De a megtanult trükköktől még nem leszel hiteles. Ha azt akarod, hogy higgyenek neked, először is mondj igazat! Hatalmas tévedés, hogy a hazugság kommunikációval elfedhető volna. Mindenki tudja, hogy hazudsz, csak te nem tudod, hogy ők tudják rólad.

De hisz te is láttál már ilyet. A főnök nyolcra érkezik be a munkahelyére. Csinos, fiatal beosztottja pár perccel később érkezik meg. Néhány nap múlva fordítva történik meg ugyanez. A főnöknek családja van, de otthon úgy tudják, hogy a munkája sokszor éjszaka is vidékre szólítja. Telnek a hetek, ismétlődnek az esetek. A munkatársak összesúgnak és már mindenki tudja, hogy a főnök és fiatal beosztottja gyakran együtt töltik az éjszakákat.

Figyelik őket, amikor együtt jönnek, s mégsem egyszerre érkeznek. Már csak ők hiszik, hogy mindez senkinek nem tűnik fel. Mindenki tudja, csak ők nem tudják, hogy mindenki tudja. Így kétszeresen is nevetségessé válnak. Nemcsak a banális megcsalás a sztori, hanem a banális hazugság is. Ha nem mondasz igazat, előbb-utóbb mindenki tudni fogja – legfeljebb te nem veszed észre magad.

A kommunikáció egyszerű tudás. Elsajátítható. Megszerezhető. De nem mindenható. A kommunikáció fegyver. De nem csak a penge hosszát és élét kell ismerned. Tudnod kell, hogy mikor használd és kivel szemben. Ez a kommunikáció lényege. Nem szégyellem: erre sokszor saját magamat is emlékeztetnem kell. Ne szégyelld hát Te sem!

Bárdos András

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.