Mary Whiton Calkins mindig is arról álmodott, hogy elismert pszichológussá váljon. Csakhogy az 1800-as években a tudomány világa a férfiak kezében volt. Egy nő bebocsátása éppen ezért elfogadhatatlannak tűnt a legtöbb szakember számára. Így hát Miss Calkins a hátsó ajtón át lépett be a lélektan birodalmába. Abba a világba, amely az ő fáradhatatlan munkásságát minduntalan visszautasította…

Mary története azzal vette kezdetét, hogy a kizárólag nők számára fenntartott Wellesley College elismerte az ifjú hölgy tanári képességeit. Az iskola vezetői mindezek miatt kivételt tettek vele és állást ajánlottak neki. Miss Calkins az akkoriban formálódó pszichológia terén oktathatott, de csak akkor, ha előbb egy doktori képzést is elvégzett valahol. Ám akkoriban nem volt túl könnyű dolog olyan felsőoktatási intézményt találni a világon, amely hajlandó lett volna arra, hogy nőket is tanítson.

Mindezek ellenére a közeli Harvard Egyetem jó esélyekkel kecsegtetett, mivel az ott dolgozó William James (a pszichológia tudományának legjelesebb úttörője) nagyon is kíváncsi volt Maryre. Ő mindenképp esélyt akart adni a nőnek, hogy a tanítványa lehessen. Charles Eliot rektor azonban ezt nem engedte meg, mivel ő szentül hitt a nem koedukált oktatás szükségszerűségében. Végül azonban mégiscsak megadta magát a pszichológia tanszék követeléseinek,

de csak azzal a feltétellel, hogy Mary sosem szerezhet harvardi diplomát – bármit is tesz.

Miss Calkins ilyen körülmények között kezdte meg doktori képzését a legrangosabb amerikai egyetemen… 1895 tavaszára ennek ellenére sikeresen letudott minden felsőoktatási nehézséget, s még az emberi memóriáról szóló disszertációját is befejezte (amelyet James „a Harvard történetének legbriliánsabb PhD-kutatásaként” jellemzett). A rebellis pszichológia tanszék még egy nem hivatalos védést is rendezett a tiszteletére, amely során Mary bemutathatta addigi munkásságát a tudományos közönségnek.

A rektori tanácsot azonban semmi sem hatotta meg: a nő továbbra sem kaphatta meg a doktori címet. A felbőszült William James erre azt mondta Miss Calkinsnek, hogy az egyetem hozzáállása bőven elegendő ahhoz, hogy „Önnek és az összes nőnek kedvet adjon az egész intézményrendszer felrobbantásához”. Maryt azonban nem kedvetlenítették el a viszontagságok. Bár egész életében megtagadták tőle a pszichológusi diplomát és a doktori címet, a Wellesley College eleget tett az ígéretének: felvette őt oktatónak a saját tanszékére.

Mary Calkins 1919-ben a Cambridge Egyetemen, az akkor legnevesebb pszichológiaprofesszorok gyűrűjében.
(Forrás: http://moazedi.blogspot.com/2017/03/bobbbbrn-this-day-mary-whiton-calkins.html)

Miss Calkins mindezek után nemcsak tanárként, hanem kutatóként is jeleskedett. Több száz tudományos cikk mellett ugyanis négy lélektani könyvnek is a szerzője lett. Ezek közül az An Introduction to Psychology, vagyis a Bevezetés a pszichológiába című alkotása lett a legnépszerűbb műve. Mindezeken túl Mary úttörő szerepet játszott az énpszichológiában és az álomelemzésben, 1905-ben pedig az Amerikai Pszichológiai Társaság elnökének választották meg. Ezzel ő lett a szervezet legelső női vezetője.

Miss Calkins jó kedélyű és optimista önéletrajzában megköszönte munkatársainak azt a sok segítséget, amelynek hála egyre feljebb juthatott a karrierjében. Azokról az emberekről ellenben sosem nyilatkozott megvetően, akik minduntalan megtagadták tőle a neki járó elismerést és tiszteletet. Végső soron neki köszönhetjük, hogy a pszichológia ma azon kevés tudományterületek egyike, amelyben jóval több nő, mint férfi van jelen.

Felhasznált irodalom:
Philip Zimbardo, Robert Johnson és Vivian McCann (2018): Pszichológia mindenkinek 3. – Motiváció – Érzelmek – Személyiség – Közösség

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.