Megrázó kép, nem? És felemelő. Ez az asszony tudja a legfontosabbat. Nem kérdezi, mit számít a festék, teszi, amit tennie kell. Amit tesz, sok-sok éve. Tudja, mert nő.

Egy növendék a Filmművészeti Egyetemen készített egyszer egy gyönyörű rövidfilmet egy asszonyról, aki hasonló korú, mint a képen látható. Végigkísértük, ahogy felöltözik, sminkel, lassú, de határozott mozdulatokkal elkészül.

Nem siettek a film készítői, végigkövethettük az egész folyamatot. Majd az asszony, immár hétköznapi, de gondos sminkben, nem ünnepi, de rendezett ruhában és frizurával megfogja a szemetet, kilép a lakásajtón, beszáll a liftbe, kiönti a szemetet, majd az üres műanyag vödörrel visszaszáll a liftbe, kinyitja a lakásajtót, és hazamegy.  Közben nem találkozik senkivel, nem szól senkihez, nem történik vele semmi. Világos: ez volt a napi program.

Egyszer megkérdeztem egy lánytól, aki egy hasonló kaliberű programhoz szépen felöltözött a télikabát alá, hogy miért választ ennyire gondosan toalettet, ha senki nem nem fogja látni, mi van rajta. „Mert én tudom.” – válaszolta.

Az asszonyok tudnak valamit. Hogy csak akkor van vége, ha vége van. És amíg élünk, nincs vége.

Megváltozik a világ. A férfiak súlya és ereje évezredeken át arra szolgált, hogy odébb vigyék a gerendát, vagy hazavigyék a meglőtt szarvast. De ma már a mélyhűtőből vesszük ki a felszeletelt húst, amihez csak azt kell tudni, hol a fridzsider. Meg hogy melyik a jó hentes. A testi erő feleslegessé válik, a lelki erő egyre fontosabbá.

A nők sokat tudnak, mert amíg mi pasik versenyeztünk meg háborúztunk, őket megtanították az évszázadok kommunikálni, együttműködni, odafigyelni. A modern vezetőnek ezeket kell tudnia. Nem ordítani, hatalmaskodni és mindenkit megfélemlíteni.

A nőiesnek tartott vonások persze mindannyiunkban ott vannak, csak fel kell ismernünk, mire megyünk velük. Sokra.

Bárdos András

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.