Sebezhetőségünk legfőbb oka, hogy sebezhetetlennek hisszük magunkat. Nem az a baj, hogy irracionálisan reménykedünk a jó dolgokban, hanem az, hogy elvakultan tagadjuk a rosszakat. Emiatt abba az illúzióba ringatjuk magunkat, hogy mi mások vagyunk, mint az átlag. Hogy bennünk megvan az erő az ellenállásra – vagy épp a változtatásra. Pontosan így működik az „ÉN NEM” szindróma…

Hiszen mások depressziósok lehetnek, de ÉN NEM.
Mások karambolozhatnak munkába menet, de ÉN NEM.
Mások börtönbe kerülhetnek, de ÉN NEM.
Mások rászokhatnak a cigire, de ÉN NEM.
Mások meghalhatnak agyvérzésben, de ÉN NEM.
Mások elveszíthetik a munkájukat és a pénzüket, de ÉN NEM.
Mások behódolhatnak a többségnek, de ÉN NEM.
Mások teljesen tönkremehetnek, de ÉN NEM.

Nem, nem és nem. Ez egyszerűen lehetetlen!

Én más vagyok, mint a többiek. Egy kivételes eset. Én mindenre fel vagyok készülve. Velem semmi rossz nem történhet. Én nem leszek benne az esti hírekben! Valószínűleg azok az emberek is így vélekedtek, akik depressziósok lettek, akik karamboloztak munkába menet, akik börtönbe kerültek, akik rászoktak a cigire… Ők is a sérthetetlenség illúziójában éltek, s még csak meg sem fordult a fejükben, hogy egyszer ők is rossz útra térhetnek, vagy hogy utolérheti őket a végzet.

Bizonyos csapásokkal (például a természeti katasztrófákkal) szemben persze tehetetlen az ember, az élet legtöbb veszedelme azonban korántsem elkerülhetetlen. Az „ÉN NEM” szindróma miatt mégsem tudjuk kivédeni őket. Egyszerűen nem vagyunk résen, nem tekintünk előre, nem készülünk fel a jövőre, nem vesszük fel a harcot a világ veszélytelennek hitt erőivel. Azok pontosan azért képesek legyőzni minket, mert mi szélsőségesen alábecsüljük őket. Ezért is kellene elfogadnunk végre, hogy nem vagyunk különbek, mint a többiek, s hogy ami velük megeshet, az velünk is megtörténhet.

De amíg őszintén be nem ismerjük ezt, addig teljesen ki vagyunk szolgáltatva a saját „sérthetetlenségünknek”…

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.