Céges jóga, gyümölcsnap, csocsóasztal, nyugiszoba, édességautomata… Biztos, hogy egy vidámparkkal egybekötött wellnessközponttá kell válnod ahhoz, hogy az alkalmazottaid jól érezzék magukat? Léteznie kell egy olcsóbb (és okosabb) megoldásnak!

„Az ember céget választ, de vezetőt hagy ott.” Lassacskán klisévé kezd válni ez a meglehetősen bölcs gondolat, annak ellenére, hogy valódi üzenetét sokan még mindig nem értik pontosan. Azt jelenti, hogy a munkahely-elhagyást valójában nem a szervezetek, hanem a vezetők diszfunkcionálása okozza. Éppen ezért abban az esetben, ha csak az előbbin próbálunk meg javítani, az olyan, mintha egy súlyos betegségnek

a felszíni tüneteit igyekeznénk csak orvosolni.

Motiválatlan a csapat? Változtassuk meg az ösztönzési rendszert! Stresszes a hangulat? Indítsunk egy relaxációs tréninget! Akadozik a munka? Menedzseljük a céges folyamatokat! Rossz hírünk van a médiában? Fejlesszük a munkáltatói márkánkat! Ahány probléma merül fel egy vállalatban, annyi megoldást találni rájuk a gyakorlatban. Na de mi lesz a vezetőkkel? Velük nem fog törődni senki sem?

„Az egész több, mint a részek összege.”

Arisztotelésztől származik ez a gondolat, s feltehetően arra utalt vele, hogy a legtöbb rendszer működése igencsak kényes. Ha ugyanis valamelyik pontjukon megváltoztatjuk őket, akkor utána az egész rendszer átalakulhat, s egy teljesen más szisztéma jöhet létre belőle. Jó példa erre az emberi családok működése. Abban az esetben elvégre, ha az egyik szülő meghal, s egy mostohaanya vagy egy mostohaapa lép a helyébe, akkor az már semmiképp sem lesz ugyanaz a rendszer. Egy merőben új család jön létre.

Korántsem mindegy azonban, hogy melyik pontján akarjuk megváltoztatni az „eredeti egészet”! Egyes részek ugyanis nagyobb, mások pedig kisebb változásokat eredményeznek. Átalakulás természetesen minden esetben lesz, ám annak „kiterjedése” már a kérdéses pont függvénye. A családok példájára visszatérve: nem mindegy, hogy ki hagyja el az említett rendszert. Az egyik szülő távozása vélhetően sokkal jelentősebb változást fog okozni, mint az egyik nagyszülő halála. Mégis mindkét esetben módosulni fog a család korábbi szisztémája.

Na és a szervezetekkel mi a helyzet?

Minden vállalat változásnak indulhat, ha sikeresen ragadjuk meg őket a gyenge pontjuknál fogva. De vajon mi lehet az? A toborzás? A megtartás? A kommunikáció? A projektmenedzsment? A jutalmazás? Milliókat költünk arra, hogy egy tanácsadó iroda diagnosztizálja nekünk a bajokat, majd pedig különféle tanácsokkal és praktikákkal orvosolja azokat. A legfontosabb elem azonban gyakran teljesen figyelmen kívül marad.

Ez pedig nem más, mint a vezetők értékrendje és hozzáállása.

Márpedig ez a cégek egészséges (vagy épp egészségtelen) funkcionálásának mestergerendája. Alig akad olyan szervezeti probléma, amelynek kialakulására és megoldására a vezetők működésmódja ne lenne hatással. Éppen ezért abban az esetben, ha ez a kulcstényező érintetlen marad, akkor nemcsak a kezdeményezett fejlődés lesz hatástalan, de minden más is visszatérhet a régi kerékvágásba. Hiába hát a sok fejlesztés, ha azok által csekély mértékben módosul csak az egész!

Mindez már csak azért is elgondolkodtató, mert a vezetők attitűdjének és viselkedésmódjának lényegében ingyenes a „korrigálása”. A kedvesség, a lelkiismeretesség, az igazságosság, a nyitottság, a rugalmasság és a példamutatás ugyanis önerőből is megtanulhatóak. Nincs hozzájuk szükség másra, csak őszinte belátásra és változni akarásra. Arra az elhatározásra, hogy holnaptól fogva jobb főnökei leszünk az alkalmazottainknak. Jobb munkahelyet fogunk biztosítani nekik a továbbiakban. Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen sokat számít ez a gyakorlatban.

S még egyszer mondjuk: ingyen van.

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.