Rengeteg olyan dolog van, amely sokáig nem csinál ugyan nagy zajt, a következményei azonban egyszer mégiscsak látható válnak. Mondok két példát:

7 éves voltam, a tanárnő mindig érdekes feladványokat hozott az osztályba. Az egyik a „hínáros” volt. Röviden mondom, mert biztos ismered. A medencében megjelent egy pici hínár. Kicsi volt, senki sem vette észre. Csakhogy a hínár gyorsan szaporodik. A mennyisége minden nap megduplázódik. Ha ma akkora, mint egy gombostű feje, akkor holnapra kétszer akkora lesz, holnapután pedig már mint négy gombostű feje. Tehát elég gyorsan terjed, ennek ellenére sokáig nem veszed észre a medencében.

A család azonban elutazott, s amikor 20 nap múlva visszajöttek, a medence felét már beterítette a hínár. A tanító állt az osztály előtt és azt kérdezte: „Figyeljetek, hány nap múlva fogja a hínár befedni az egész medencét?”. 7 évesek voltunk, senki sem értette a feladatot, csak találgattunk. De amikor a tanítónő megmondta, hogy a következő, a 21. napon már teljesen befedi a hínár a medencét, legbelül éreztem, hogy ez életem egyik legfontosabb tanítása lesz. Kellett még néhány évtized, hogy rájöjjek, miért is volt olyan fontos nekem ez a lecke.

De ma már tudom.

A következő példa is erről szól. Benedek Tibor Világ- és Európa Bajnok vízilabdázó, a Magyar válogatott kapitánya egyszer azt mondta magáról:

„Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszom túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos. Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.

Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszom, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.”

Miben volt jó akkor Tibor? Egyszerűen mindennap azt tette, amihez értett. Ez volt az ő tehetsége. A sok egymást követő lépés ugyan nem tűnik túl nagy dolognak, pedig minden ettől függ. Ha ezt érted, akkor az idő titkát is érted. És ahogy ő fogalmaz: „mindig én akartam jobban”. A siker, a teljesítmény esetén érvényesül a halmazati hatás. A siker exponenciális természetű. Vagy másként: bármilyen életet létrehozhatsz magadnak, de nem egyszerre. Azt kizárólag úgy érheted el, hogy minden nap apró lépéseket teszel feléje.

A hínár szaporodását sem látod, a napi változása észrevehetetlen. Aztán egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy valójában exponenciális természetű a növekedése, s hogy a következő nap már be is fedte a medencédet.

Bruck Gábor

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.