Ha a jövőben úgy éreznéd, hogy a korod miatt képtelen vagy bizonyos dolgok megtanulására, érdemes visszaemlékezned Priscilla Sitienei példájára.

Az asszony lánykorában se írni, se olvasni nem tanult, idősebb korában határozta csak el, hogy saját kezűleg fogja megírni élettapasztalatait a gyermekeinek. Elkezdett hát iskolába járni – oda, ahol éppenséggel hat ükunokája is tanult. Priscilla ekkor 90 éves volt.

Nehéznek, szinte lehetetlennek hangzik, hogy 90 éves korában újabb készségeket tudjon elsajátítani valaki – hisz gyermekkorunkat hátrahagyva aligha tanulunk már úgy, mint korábban. Nem igaz? Nem! Kutatások bizonyítják, hogy 30, 50 vagy épp 90 évesen is lehetséges még a tanulás. Bár a gyerekek valóban gyorsabban képesek tanulni, az idősek (a tudomány jelenlegi állása szerint) korántsem olyan reménytelenek, mint sokan hiszik.

Ami az emberi agy „rugalmasságát” és az új készségek elsajátítására való hajlandóságot illeti, fontos, hogy formában maradjunk, mind testi, mind pedig szellemi értelemben. Azok ugyanis, akik aktívan tornáztatják az agyukat, fogékonyabbak az új információk befogadására idősebb korukban. Emellett a fizikai erőnlét fokozása is kulcsfontosságú a mentális fiatalságunk megtartásában.

A legnagyobb gát a tanuló és a tanulás között általban pszichés természetű: az önbizalomhiány és a kétely abban, hogy erőfeszítéseink sikerrel járhatnak. Dayna Touron kísérlete szerint a 60 évnél idősebbek gyakran alábecsülik saját magukat és nem bíznak a memóriájukban. Éppen ezért a fiataloknál lassabb és biztonságosabb módon oldják meg a kapott feladatokat – gyakran leellenőrizve az eredményeiket és megismételve a számításaikat.

Touron szerint a memóriánkra és a már megszerzett információkra való hagyatkozás elkerülése hosszú távon valóban hátráltatni tudja a mindennapi életünket. Például sok idős ember hagyatkozik inkább GPS-re vezetés közben és követi szóról szóra a recepteket ahelyett, hogy a saját tapasztalatait használná fel. Így az önbizalom hiánya végül tényleg ahhoz vezet, amitől a legjobban féltek: kijönnek a gyakorlatból és elfelejtenek bizonyos készségeket.

Ami leginkább segíthet formában tartani az agyunkat, az az, hogy új dolgokat próbálunk ki és folyamatosan feszegetjük a határainkat. Érdemes időről időre belekóstolni olyan elfoglaltságokba és hobbikba, amik új készségek megtanulására sarkallnak – legyen az sportolás, főzés, fotózás vagy nyelvtanulás. Új dolgokat megismerni azonban nemcsak hasznos, de roppant szórakoztató is egyben, hisz izgalmas élményekkel gazdagíthatjuk az életünket. Szóval miért is ne? Ahogy a 90 éves üknagymama mondta: „A tanulás nincsen korhoz kötve.”

Forrás:
http://www.bbc.com/future/story/20170828-the-amazing-fertility-of-the-older-mind

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.