Szombat reggel 1,5 millióan ébredtek az alábbi üzenetre:
BALLISZTIKUS RAKÉTA BECSAPÓDÁSA VÁRHATÓ.
AZONNAL KERESSEN MENEDÉKET.
EZ NEM GYAKORLAT.

Itthon talán furcsa volna ez az üzenet, Hawaii-on azonban egyáltalán nem az, mivel a sziget az észak-koreai atomrakéták lőtávolságán belül van. A következő 40 percben mindenki félretette a munkáját. Az emberek elbújtak a pincéikben és várták a becsapódást. A gyerekek felhívták a szüleiket, a férjek a feleségüket, a barátok a barátaikat. 40 perc telt el, mire megérkezett a következő üzenet:
„Nincs rakétaveszély és fenyegetés Hawaii államban.”

A kormányzó sajtótájékoztatót hívott össze:
– Mi történt? – kérdezték az újságírók.
– Emberi mulasztás.
– De pontosan mi történt?
– Műszakváltáskor leellenőrzik, hogy a rendszer megfelelően működik-e. Egy alkalmazott rossz gombot nyomott meg.
– Ki volt az alkalmazott?

Ami ezután történt, abból minden vezetőnek tanulnia kellene. A kormányzó kinyitotta a száját, de a mellette álló férfi elvette tőle a szót:
– Ez az én felelősségem, tehát az én hibám volt.

Ennyi a történet.

Peter Drucker, a modern menedzsment atyja azt mondta: „A dolgozó termelékenysége nem az ő felelőssége, hanem a menedzseréé.” Ha vezető vagy, akkor nem delegálhatod a felelősségedet. Feladatot delegálhatsz, de mást nem. Bár ezzel felelősséget is delegálsz, de végső soron te vagy a felelős az eredményekért.

Vállalkozó vagy? Minden, ami a cégeden belül történik, a te felelősséged. Hülye az alkalmazott? Te vetted fel. Te képezted vagy épp nem képezted. Te tartottad meg. Csak akkor válhatsz jó vezetővé, ha képes vagy vállalni érte a felelősséget. Ha nem vállalod fel, akkor azt mondod ezzel: „Tehetetlen vagyok. Nincs közöm hozzá. Nem tudok változtatni rajta.” Rövid távon talán hatékony ez a megküzdési stratégia, hosszú távon azonban nagyon is ártalmas.

Ez elsőre talán ijesztő lehet. De gondolj csak bele, micsoda szabadságot nyersz akkor, amikor élni kezdesz a felelősségeddel. Végre lehetőséged lesz változtatni azon, ami épp történik körülötted. Én szeretnék olyan országban élni, ahol a vezetők, a politikusok, a vállalkozók és a szülők elismerik, hogy felelősek azért, ami az országon, a szervezeten, a cégen, a családon belül történik.

Mert felelősek vagyunk értük.

Videó a sajtótájékoztatóról:
http://edition.cnn.com/videos/us/2018/01/13/hawaii-missile-alert-human-error-sot.khon

Cikk és fotó az üzenetről:
http://edition.cnn.com/2018/01/13/us/hawaii-false-alarm-react/index.html

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.