Márta sok éve a barátom, a korkülönbség ellenére is megértjük egymást. Gyakran a legjobb barátnőjének nevez, még akkor is, ha két pici gyereke miatt mostanában ritkábban találkozunk. Kemény nő, és bár sok gondja volt az életben, nem emlékszem, hogy láttam volna valaha sírni. Ezért lepett meg annyira, amit most elmesélek.

Szokásos dupla duplánkat ittuk törzshelyemen, a Mozsár Kávéházban, amikor belekezdett egy történetbe. „A múlt héten – kezdte – délután két óra lehetett, durva nap volt az irodában, estére le kellett adni egy éves beszámolót, nagy munka volt, várta az ügyfél, pisilni sem mentem ki, annyira dolgoztam.

Persze az élet ilyen, csöng a telefonom: hát persze, hogy az óvodából hívnak. Dani rosszul lett, felszökött a láza, amúgy is influenzajárvány van, jöjjek gyorsan, vigyem haza. Most? – kérdeztem. Most – mondta az óvónéni, kicsit undokul.

Letettem a telefont, és azzal a lendülettel bementem a főnökhöz. Belépek, mondom neki, hogy baj van, el kell mennem, mert beteg a gyerek. Erre tudod, mit kérdezett? Nem azt, hogy akkor mi lesz a jelentéssel, nem. Azt kérdezte, hogy melyik gyerek, Dani vagy Peti?

Érted ezt? – kérdezte tőlem a barátném, és folytatta: Mondom neki, hogy a Dani. Mire ő megkérdezi, hogy mi baja. Még mindig nem azt kérdezi, hogy mit csináljon ő most nélkülem a jelentéssel, hanem, hogy mi baja. Elmondom, hogy lázas, mire ő csóválja a fejét: ‘A fenébe, igen, járvány van.’ És megkérdezi, hogy hol tartottam a munkámban.

Most ugrik a majom a vízbe – gondolom. Most közli majd, hogy senki sehova, míg kész nem vagyunk… de nem ez következik. Megmutatom hol tartok: „Oké – mondja–, szaladj, átveszem.

Mi vaaan? Átveszi? És már ül is a helyemre, int, hogy menjek már, és hozzálát.  Kicsit tétován indulok el, de a kocsihoz már rohanok, tényleg vacakul volt a gyerek, hazavittem.

Délután ötkor sms-t kapok. A főnököm az, ezzel a szöveggel: „Jelentés kész, szerintem jó lett. Dani hogy van?” Semmi arról, hogy holnap megyek-e, hogy mikor fogom pótolni, érted? Ennyi: „Dani hogy van?”

Elakad a történet, nézem Mártát és olyasmit látok, amit még soha. Egy könnycsepp a szemében, finoman megérinti a tenyerével, nehogy elkenődjön a szemfestéke, egyetlen könnycsepp, több nincs, de tudjuk, kemény nő. Miközben nézem, ahogy kevergeti a gigantikus feketéjét, azon gondolkodom, hogy ezt megtanulom. Meg kell tanulnom…

Márta főnöke nem egyszerűen jó ember. Hanem tisztában van azokkal a módszerekkel, melyek vezetővé tesznek egy menedzsert.

Bárdos András

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.