Haladjunk a korral! Ma már nem csak könyvekből lehet elsajátítani a modern menedzsmenttel kapcsolatos elméleteket és gyakorlatokat. Az internetnek hála most már mindenki szabadon garázdálkodhat. Az egyszerűség kedvéért azonban összegyűjtöttük neked a legizgalmasabb TED-videókat. Ne felejtsd el bekapcsolni a magyar feliratokat!

1. Roselinde Torres: „Mi kell ahhoz, hogy valakiből kiváló vezető legyen?”

A világ telis-tele van vezetői programokkal, ám a példaértékű vezetés elsajátításának legjobb módja minden bizonnyal a saját orrunk előtt van. Ebben az átlátható és őszinte beszédben Roselinde Torres a legkiválóbb vezetők munka közbeni megfigyelésének 25 évét mutatja be, s megosztja velünk azokat az egyszerű, mégis kulcsfontosságú kérdéseket, amelyeket a jövőbeni vezetőknek mindenképp fel kell tenniük maguknak a fejlődéshez.

2. Simon Sinek: „Miért érzed magad biztonságban a jó vezetők társaságában?”

Milyenek az igazi vezérek? Simon Sinek menedzsmentszakértő szerint olyan személyek, akik mellett tökéletes biztonságban érezhetik magukat az emberek, s akik bármikor képesek a bizalom körébe vonni őket. Csakhogy a bizalom és a biztonság megteremtése – különösen a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetekben – rendkívül nagy felelősségvállalást igényel.

3. Charlene Li: „Hatékony vezetés a digitális érában”

Az innováció és a gyors döntéshozás követelménye erősen károsíthatja a „tegnapi” hatékonysági törekvéseket a „mai” üzleti életben. Mit jelent hát hatékony vezetőnek lenni mindezek fényében? Charlene Li szerint a modern menedzsmentnek az alkalmazottak felhatalmazására, mintsem irányítására kellene inkább törekednie. Éppen ezért lehetővé kellene tennünk szerinte a dolgozó embereknek, hogy azok minden szükséges információt beszerezhessenek, s hogy egyedül is meg tudják hozni a saját döntéseiket.

4. Ricardo Semler: „Hogyan vezess céget szabályok nélkül?”

Mi lenne, ha nem a munka határozná meg a mindennapjainkat? Ricardo Semler brazil vezérigazgató a vállalati demokrácia egy meglehetősen radikális formáját gyakorolja – mindent újragondolva: az igazgatótanács üléseitől kezdve egészen addig, hogy a beosztottak miként jelentik be neki a szabadságukat. Ez egy olyan vezetői módszertan, amely elsősorban a munkavállalók bölcsességét és a munka-magánélet-egyensúlyt támogatja, így egészen szokatlan definíciót ad arra, hogy mit is jelent az élet és a munka valójában.

5. Dan Ariely: „Mi tesz minket boldoggá a saját munkánk kapcsán?”

Mi ösztönzi rendszeres munkavégzésre az embereket? A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a pénz motiválhat minket – sőt, még az öröm érzése sem feltétlen! Nagyon úgy tűnik, hogy legtöbbünk a folyamatos fejlődés és a tudatos célérzet segítségével képes csak a hosszú távú növekedésre. Dan Ariely viselkedés-közgazdász mindezt két ámulatba ejtő kísérlet eredményein keresztül mutatja be a közönségnek.

6. Shawn Achor: „A boldog titok a jobb munkához”

Úgy gondoljuk, hogy keményen kell dolgoznunk annak érdekében, hogy igazán boldogok lehessünk az életben. Na, de mi lenne, ha megfordítanánk egy pillanatra ezt a sorrendet? Shawn Achor pszichológus azt igyekszik bebizonyítani ebben a meglehetősen vicces és mozgalmas beszédben, hogy elsősorban a boldogság érzete inspirál egyre nagyobb produktivitásra minket – mind a munkánkban, mind pedig a magánéletünkben.

Még a fülledt nyári napokon se felejtsd el néha-néha megcsiszolni a készségeidet!

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.