Már megint nem jön az ihlet? Sosem jut eszedbe semmi jó ötlet? Úgy érzed, hogy a kreativitás egyáltalán nem a te tereped? Hagy változtassunk kicsit a véleményeden! Kreatív ugyanis bárki lehet – csak egy kis inspirációra van szüksége. Íme néhány tipp a hatékony ihletszerzéshez:

1. Tedd innovatívabbá a környezeted! Kezdj bele egy felnőtt színezőbe, hallgass a megszokottól eltérő zenéket, nézz meg egy-két előadást a TED-en, menj ki a szabadba sétálni egyet, ismerkedj meg izgalmas személyekkel… A lényeg csak az, hogy új és érdekes élményekkel gazdagítsd az életed, s hogy engedd szabadon közben a gondolataidat és az érzelmeidet.

2. Élj a „múzsáid” erejével! Mindannyiunk életében vannak olyan képek, dalok, eszmék és/vagy emberek, akiknek vagy amiknek már a puszta jelenléte is energiával tölt fel minket. Éppen ezért szükség esetén próbálj meg közelebb kerülni ezekhez a dolgokhoz és/vagy személyekhez, s hagyd, hogy a „múzsáid” megihlessenek téged. A hús-vér személyektől természetesen aktívabb segítséget is kérhetsz.

3. Olvass minél többet! A testhez hasonlóan az elmének is rendszeres karbantartásra van szüksége. Ennek a legegyszerűbb és a legélvezetesebb módszere pedig minden bizonnyal a könyvolvasás lehet. A szak- és a szépirodalom olvasása ugyanis tengernyi „világ” felfedezésére ad lehetőséget, amelyek megismerése aztán számtalan dimenzióval gazdagíthatja személyes világképünket.

4. Engedd szabadjára a képzeleted! Vagyis úgy alkalmazd a szabad asszociáció módszerét, akárcsak a szürrealista művészek. Vegyél tollat és papírt a kezedbe, s szorgosan jegyezz fel rá mindent, ami felötlik épp az elmédben. Milyen célokat szeretnél elérni? Milyen problémákat tervezel megoldani? Mik az ezekkel kapcsolatos érzéseid és gondolataid? Hagyd a fantáziádat szabadon szárnyalni!

5. Készíts jegyzeteket! Nem mindig akkor ötlenek fel bennünk a legtermékenyebb elképzelések, amikor valóban szükségünk van a segítségükre. Sokkal gyakoribb, hogy teljesen váratlan helyzetekben jutnak eszünkbe a legvadabb ötletek, amiket aztán el is felejtünk szépen… Ezért is legyen nálad egy valódi vagy egy virtuális jegyzetfüzet, ahová azonnal lejegyezheted magadnak a legfontosabb felismeréseidet.

6. Fejleszd tovább a korábbi ötleteidet! Néha a meggondolatlanul félredobott tervekből és a réges-rég feledésbe merült elképzelésekből keletkeznek a legeredetibb ötletek. A múltban talán nem volt elég erőd, időd és/vagy lehetőséged megvalósítani őket, elképzelhető azonban, hogy a jelenben mégiscsak a hasznodra lesznek. Bátran ásd hát elő, s nyugodtan gondold újra a régebbi ötleteidet!

7. Kérdőjelezd meg a rendszert! Minden szabályról és protokollról feledkezz meg egy percre, s tegyél fel magadnak miértekkel kezdődő kérdéseket a jelenlegi konvenciókat illetően! Miért csinálunk úgy bizonyos dolgokat, ahogy a többi ember? Másképp nem is lehet? Talán ők sem tudják, hogy mi a helyes! Mi történne, ha kísérleteznénk kicsit a lehetőségekkel? Ha a gyakorlatban nem is, az elméletben bármikor felboríthatod a jelenlegi rendszert. Izgalmas gondolatok fognak születni belőle!

Forrás:
https://www.hogyankell.hu/Inspir%C3%A1ci%C3%B3t_szerezni

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.