Kihívás, inspirálás, példamutatás, támogatás és bátorítás. James Kouzes és Barry Posner szerint ennek az ötféle magatartásformának a következetes gyakorlására van szüksége mindazoknak, akik mesteri szinten szeretnének vezetni másokat. Persze korántsem ilyen egyszerű a folyamat…

Számtalan pozitív példát találni arra, hogy bizonyos vezetők rendkívüli célok elérésére ösztönöznek másokat. Ezek a többnyire hétköznapi emberek azonban a legtöbb esetben nagyon hasonló viselkedésmintákat követnek. Kouzes és Posner A példaértékű vezetés öt gyakorlata című könyvében ezeket a „jó szokásokat” gyűjtötték össze egy nagy vezetési modellben. Ahhoz, hogy te is példaértékű vezető lehess, röviden a következő dolgokat kell tenned:

1. Tedd próbára a képességeiteket!

A példaértékű vezetők bármikor hajlandóak kilépni az ismeretlenbe, hogy ott aztán változásra, fejlődésre és növekedésre keressenek lehetőségeket. Az ebből fakadó hibák, kudarcok és veszteségek ellenére azonban sohasem adják fel, hogy kockáztassanak és újabb célok után nézzenek. Azt is tudják ugyanakkor, hogy a kis lépések lényegében kis győzelmek, amelyek hatékonyan képesek növelni másokban a motivációt és az elkötelezettséget. Nem félnek hát attól, hogy hosszú távú kihívások elé állítsák magukat és az embereiket.

2. Vázold fel a közös jövőtöket!

A példaértékű vezetők egyik legfontosabb ismérve, hogy új és izgalmas lehetőségeket képzelnek el. Az az álmuk, hogy változtassanak a már jól bevált útvonalakon, s hogy létrehozzanak helyettük valami forradalmi újdonságot. A feladatuk ennek tekintetében az, hogy minden alkalmazottukkal megosszák vonzó és inspiráló látomásaikat. Csakhogy meg is kell győzniük azokról másokat! Ehhez egyrészt behatóan kell ismerniük a saját beosztottaikat, másrészt pedig élénk nyelvhasználattal és kifejező stílussal kell kommunikálniuk feléjük a vízióikat.

3. Mutass példát másoknak!

A példaértékű vezetők a saját magatartásukkal modellálják azokat a gondolkodás- és viselkedésmódokat, amelyeket a követőiktől is elvárnak. Ahhoz viszont, hogy mindezt hatékonyan tehessék meg, nemcsak saját magukban kell tisztázniuk az értékeiket, hanem hangot is kell adniuk azoknak mások körében – méghozzá következetesen! Az igazi vezérek tehát az egyéni életvitelük révén bizonyítják be munkatársaiknak az alkalmasságukat a vezetésre. Az emberek elvégre sosem fogják odaadóan követni a bort ivó, s közben vizet prédikáló személyeket!

4. Szakmailag is támogasd a követőidet!

A példaértékű vezetők nemcsak saját magukért dolgoznak kitartóan és lelkiismeretesen, hanem mások számára is lehetővé teszik, hogy kiváló munkát végezzenek. Ennek érdekében egyrészt ellátják embereiket a szükséges erőforrásokkal és eszközökkel, másrészt pedig felerősítik a bizalmat és az együttműködést a szervezetben. Mindezek által elérik, hogy kollégáik egyedül és csapatban dolgozva is hatékonynak érezhessék magukat munka közben.

5. Emberileg is foglalkozz a többiekkel!

A példaértékű vezetők a beosztottaik személyisége és munkássága iránt is kimutatják az érdeklődésüket. Tisztában vannak ugyanis annak tényével, hogy az őszinte törődés rendkívül pozitív hatással lehet az emberek munkakedvére. A szoros kötelékek ráadásul igen erős kollektív identitást hozhatnak létre a különféle közösségekben, így azok még a kifejezetten nehéz idők átvészelésében is rengeteget segíthetnek. Egymás érzelmi támogatásánál különben sem létezik jobb recept a krónikus stressz enyhítésére.

Azért maradj hiteles!

Hiába próbálod kézzel-lábbal alkalmazni az imént felsorolt vezetési elveket, ha a beosztottaid nem éreznek elég őszintének közben. Nem szabad hát ész nélkül magadra kényszerítened az egyes komponenseket, mert akkor szó szerint elveszel a vezetői szerepben. Azon gondolkodj inkább el, hogy miként tudnád a magad képére formálni, s úgy a személyiséged részévé tenni őket.

Nem kell lemondanod az egyéniségedről csak azért, hogy mások példaképe lehess!

Felhasznált irodalom:
Kouzes, J. M. & Posner, B. Z. (2003): The five practices of exemplary leadership

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.