Akár kialudtuk magunkat, akár nem, az álmosság néha mindannyiunkon erőt vesz. A feladataink ilyenkor egyszerűen képtelenek lekötni a figyelmünket, mi pedig semmire sem vágyunk jobban, csak aludni egy keveset. Ám a munkahelyünkön sajnos nem igazán tehetjük ezt meg… Jól jön ilyenkor néhány módszer, amivel könnyedén felébreszthetjük szendergő elménket.

Ötletek

1. Egyél valami egészségeset! Mivel az álmosságérzetünk növekedése együtt jár a vércukorszintünk esésével, érdemes lehet magunkhoz vennünk egy kis élelmet (például dinnyét, banánt, almát, répát vagy esetleg zellert).

2. Rágózz kicsit! Intenzív rágás hatására ugyanis fokozódni kezd a véráramlás az agyunkban, a felgyorsult vérkeringés pedig hatékonyan tud segíteni az éberségünk fenntartásában.

3. Igyál nagyon hideg vizet! Az effajta hidratáció által ugyanis sokkal hamarabb frissülhetsz fel, és jóval éberebb lehetsz.

4. Igyál egy csésze kávét (akár hidegen, akár melegen)! Persze ne sokat egyszerre, hanem inkább többször kevesebbet.

5. Beszélgess kicsit! Keress valakit, akivel könnyedén beszélgetésbe tudsz elegyedni. Mindegy, hogy személyesen vagy telefonon keresed fel azt a valakit, a lényeg csak az, hogy egy rövid, de izgalmas párbeszédet tudjatok folytatni.

6. Mozgasd át magad! Ha nagyon álmos vagy, akkor végezz könnyed, de lendületes gyakorlatokat, például nyújtózkodj kicsit vagy guggolj néhányat! Rögtön frissebbnek fogod érezni magad.

7. Masszírozz meg bizonyos pontokat! Például sodord ide-oda a kisujjad végét a másik kezed hüvelyk- és mutatóujjával! Vagy masszírozd meg a fejed tetejét az egyik ujjaddal! Vagy dörzsöld meg kicsit a fülcimpáidat!

8. Kerül a sötétséget! Félhomály esetén mindenképp kapcsold fel a villanyokat és/vagy húzd szét a függönyöket! A sötétség ugyanis fokozza, a világosság pedig csökkenti az álmosságérzetet.

9. Kerüld a meleget! Ha teheted, akkor mindenképp csökkentsd le néhány fokkal a benti hőmérsékletet (például kapcsold be kicsit a klímát a munkahelyeden)! Melegben ugyanis sokkal hamarabb álmosodik el az ember.

10. Hallgass pörgős zenéket! Keress magadnak olyan (ha lehet, akkor nem az anyanyelveden szóló, s így kevésbé figyelemelterelő) zenéket, amik jó kedvre derítenek és kellően felpezsdítenek!

11. Váltogasd a tevékenységeidet! Ugyanazon feladat monoton végzése helyett próbáld meg időnként másféle teendőkkel is színesíteni a munkaidődet! Prezentációkészítés közben például tarts egy kis szünetet, s írj meg egy (egyébként is megírandó) e-mailt valakinek.

Forrás: https://www.hogyankell.hu/%C3%89bren_maradni

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.