A CX-Ray Kft. felmérése szerint hat fő komponens határozza meg az alkalmazottak elégedettségét, azon keresztül pedig a lemorzsolódásuk mértékét. Mivel ezek pozitív és negatív irányban is képesek befolyásolni a munkavállalók távozási kedvét, folyamatosan figyelned kell a következő hat tényező értékét.

A CX-Ray Kft. 2018-ban arról kérdezte meg 118 magyar kis- és középvállalkozás 1704 alkalmazottját, hogy melyek azok a komponensek, amelyek a munkahelyi elégedettségüket leginkább befolyásolják. Ezek a tényezők azonban nemcsak a dolgozók hangulatát, hanem azok távozási szándékát is meghatározhatják, ily módon képesek előre jelezni az alkalmazottak jövőbeli fluktuációját.

Ez a fajta tudás tehát segíthet megelőzni a munkavállalók tömeges elvándorlását.

A statisztikai adatok tanúsága szerint a megkérdezettek körében a következő komponensek határozzák meg leginkább a munkahelyi elégedettségüket:

  1. a feladataik melletti elkötelezettségük mértéke,
  2. a munkájuk miatti kiégettségük szintje,
  3. a vezetőjük motiváló ereje,
  4. a feladataik motiváló ereje,
  5. a feladataikhoz szükséges információk megléte, valamint
  6. a vezetőjük megbízhatóságának mértéke.

Az tehát a leglényegesebb, hogy a dolgozók el legyenek köteleződve az aktuális feladataik mellett. Annál tovább maradnak ugyanis a cégben, minél tovább képesek a teendőik fenntartani az érdeklődésüket. Ehhez hasonló erővel hat rájuk annak mértéke, hogy mennyire vannak kiégve a jelenlegi munkakörükben. Hiszen minél jobban el vannak gyötörve az őket érő stressz következtében, annál hajlamosabbak lesznek a „menekülésre”.

Mindezek után a feletteseik és a feladataik ösztönző ereje következik. Abban az esetben ugyanis, ha a vezetők és a teendők képesek az alkalmazottakat „katalizálni”, akkor értelemszerűen a maradási szándékukat is fenn fogják tudni tartani. Az tehát az ideális, ha az említett tényezők hosszabb távon is képesek az embereket „energiával” ellátni.

Ezeknél csekélyebb, de azért továbbra is kiemelkedő jelentőséggel bír azoknak az információknak a mennyisége, amelyek a dolgozók zavartalan munkavégzéséhez szükségesek. Elvégre rendkívül frusztráló lehet, ha mindig másoktól kell megtudnia az embernek, hogy mi a teendője, s hogy miként kellene a feladatait elvégeznie.

Végül, de nem utolsó sorban az sem mellékes, hogy a beosztottak mennyire tartják megbízhatónak a feletteseiket. Ha nem hisznek abban, hogy a vezetőik mindenféle nehézségen képesek átlendíteni őket, akkor lényegében már a kisebbfajta problémák is el fogják venni a munkához való kedvüket. Ugyan miért maradnának egy olyan szervezetben, amely a főnökük részéről aztán bármelyik pillanatban összedőlhet?

A CX-Ray Kft. szoftveralapú szolgáltatásként kínál szervezetdiagnosztikai felméréseket. Szakmai csapata szervezetpszichológusokból, adatelemzőkből, közgazdászokból és szoftverfejlesztőkből áll. Tevékenységük célja, hogy rövid, validált, integrálható és tudományosan is megalapozott felméréseket fejlesszenek, amelyek egy letisztult és könnyen értelmezhető értékelési felületet biztosítanak mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók részére.

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.