Magyarországon jó élni, ha 25 és 50 év közötti, egészséges, jómódú, városi, heteroszexuális férfi vagy – és lehetőleg kormánypárti.  Ha nem, esetleg nem mind, akkor már kevésbé jó itt élni… 
  • Ha alkoholista vagy például, akkor nem olyan jó, mert alkoholistának lenni sehol sem jó. Magyarországon márpedig még a legszerényebb becslések szerint is van belőlük egymillió.
  • Cigánynak lenni is minimum hátrányos helyzet, ebben talán egyetértünk. Ez a mi hazánkban közel ötszázezer embert érint.
  • Szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőkből legalább nyolcszázezer van. Szörnyű szám, szörnyű arány.
  • Az emberek legalább tíz százaléka – a legbátortalanabb becslések szerint is – meleg, leszbikus vagy transznemű. Ez közel egymillió fő.
  • Van egymilllió cukorbeteg is. (Mások szerint másfél millió, de számoljunk inkább eggyel.)
  • Hárommillió ember él magas vérnyomással.
  • Minden második magyart diszkriminálnak, mert nő. Tudjuk, a haza marcipánízű popzenészétől, hogy „be kell teljesíteni a női princípiumot”, ami annyit tesz, hogy tessék otthon maradni, gyereket nevelni, meg a munkában megfáradt apunak bablevest főzni.
  • Két és félmillióan elhízottak, körülbelül félmillióan élnek meghatározó fogyatékossággal (pl. kerekesszék, vakság, siketség, stb.).
  • Bár folyik a hazudozás, abban mindenki egyetért, hogy a szegények száma legalább két és félmillió fő körül van.

Nem sorolom tovább, pedig sorolhatnám még azokat, akiket életük valamilyen aspektusa valamilyen szempontból kisebbségi életre késztet. De már így is húszmillió ember közelében járunk! Ha számba vennénk minden kisebbséget, betegséget és életet meghatározó gyengeséget, akkor még ennél is többen lennének. Ennél is többen lennénk.

Ilyenek vagyunk: párszázezer többségi, kilencmillió-sokszázezer kisebbségi. Ezzel kell együtt élni, erre kellene iskolarendszert, egészségügyet, nyugdíjrendszert, önkormányzatiságot, szülői munkaközösségeket és vállalati kultúrát építeni. Egy olyan kultúrát, amelyben az emberek egymást elfogadják és segítik, nem pedig gyalázzák, gyűlölik, megvetik és leköpik.

Ez azonban nem megy még nekünk. Az ellenkezője viszont igen, nagyon is! Államvallás lett az elesettek, a magányosok és a menekülők kirekesztése, sőt üldöztetése. Csakhogy mindez még nem kényszerít arra minket, hogy a magunk környezetét is így építsük fel. A magunk utcáját, iskoláját, cégét vagy bármiféle közösségét. Sőt! Sőt…

Bárdos András

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.