Magyarországon jó élni, ha 25 és 50 év közti, egészséges, városi, jómódú, heteroszexuális férfi vagy és lehetőleg kormánypárti.  Ha nem, esetleg nem mind, akkor kevésbé jó.
  • Ha alkoholista vagy, például, akkor nem olyan jó, mert alkoholistának lenni sehol se jó. És Magyarországon bizony, a legszerényebb számítás szerint is van belőlük egymillió.
  • Cigánynak lenni is minimum hátrányos helyzet, ebben talán egyetértünk, ez érint ötszázezer embert a mi hazánkban.
  • Szív- és érrendszeri beteg legalább nyolcszázezer. Szörnyű szám, szörnyű arány.
  • Az emberek legalább tíz százaléka – a legbátortalanabb becslések szerint is – meleg, leszbikus, trensznemű, mittudomén. Egymillió.
  • Van egymilllió cukorbeteg is. (Mások szerint másfél millió, de számoljunk inkább eggyel.)
  • Hárommillió ember él magas vérnyomással.
  • Minden második magyart diszkriminálnak, mert nő. Tudjuk, a haza marcipánízű popzenészétől, hogy „be kell teljesíteni a női princípiumot”, ami annyit tesz, hogy tessék otthon maradni, gyereket nevelni, meg főzni Munkában Megfáradt Apunak a bablevest.
  • Két és félmillióan elhízottak, körülbelül félmillióan élnek meghatározó fogyatékkal. (Kerekesszék, vakság, siketség, stb…)
  • Bár folyik a hazudozás, abban mindenki egyetért, hogy a szegények száma legalább két és félmillió.

Nem sorolom tovább, pedig sorolhatnám azokat, akiket életük valamilyen aspektusa valamilyen szempontból kisebbségi életre késztet vagy kényszerít. Hiszen így is húszmillió közelében járunk már.  Ha számba vennénk minden kisebbséget, betegséget, életet meghatározó gyengeséget – még többen lennének – lennénk.

Ilyenek vagyunk, párszázezer többségi, kilencmillió-sokszázezer kisebbségi. Ezzel kell együtt élnünk, erre kellene iskolarendszert, egészségügyet, nyugdíjrendszert, önkormányzatiságot, szülői munkaközösségeket, vállalati kultúrát építenünk. Olyan kultúrát, melyben az emberek elfogadják és segítik egymást, nem gyalázzák, gyűlölik, megvetik, és leköpik.

Nem megy, látjuk. Az ellenkezője megy, nagyon is! Államvallás az elesettek, a magányosok, menekülők kirekesztése, olykor üldözése. De ez nem kényszerít bennünket arra, hogy a magunk környezetét is így építsük meg. A magunk utcáját, iskoláját vagy éppen cégét. Sőt! Sőt.

Bárdos András

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.