Korábban egy, a Föld és az emberiség jövőjéről szóló programsorozatban volt szerencsém részt venni a Centrál Színházban. A sorozat címe 2028 – Mi lesz veled, ember? volt. Az első előadások a mesterséges intelligenciáról és a robotok elterjedésének lehetséges következményeiről szóltak.

Ezen az estén hallottam először azt az érdekességet, hogy a tudósok szerint annyira fel fog gyorsulni hamarosan az emberiség fejlődése, hogy a következő 100 éven belül közel 20.000 évnyi evolúció megy majd végbe.

Ez legalább háromszor annyi, mint az emberiség egész eddigi története.

Más vélemények szerint a ma született gyerekek nagyjából 90-100 éves korukig fognak élni, így mindezt a saját szemükkel fogják majd látni és megtapasztalni.

Elképzelhetetlen, s éppen ezért leírhatatlan, hogy mennyire meg fog változni az élet kb. 100 év leforgása alatt, s hogy mindeközben mennyire meg fog változni az emberek munkához való viszonya is.

Abban mindenki biztos lehet, hogy néhány éven belül ma még teljesen ismeretlen munkakörök jönnek létre. Olyan pozíciók keletkeznek, amelyeknek egyelőre konkrét nevük sincsen. Ugyanakkor semmi kétség, hogy rövid időn belül különféle szakmák és egész iparágak válnak majd semmivé.

Újra és újra – folyamatosan.

Mindezek miatt az iskoláknak most már nemcsak arra kellene felkészíteniük a gyerekeket, hogy értsenek valamihez, hanem arra is, hogy képesek legyenek akár háromszor-négyszer is szakmát váltani az életükben.

Csakhogy a változás elfogadása nem veleszületett képesség – szerencsére. Tanulható, gyakorolható és fejleszthető készsége az embernek. Már ha van hol tanulnia, gyakorolnia és fejlesztenie. Ha nem pont az ellenkezőjét próbálnák meg beleverni a gyerekek fejébe…

Bárdos András

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.