Dávid király, Abraham Lincoln, George Washington, vagy Churchill iszonyatos küzdelmet vívtak mire megtanulták önmagukat helyesen vezetni.

Mindig változnak a vezetővel szembeni elvárások. A római császároknak még sok őrültséget elnéztek: Caligula vérfertőzést követett el lánytestvéreivel, megkorbácsoltatta a háborgó tengert, fenyegetőzött, hogy konzullá nevezi ki kedvenc lovát. Néró megölette anyját és első feleségét. Második nejét terhesen hasba rúgta. Költőként színházakban lépett fel, kocsihajtóként versenyeken indult.  Ilyen tombolást ma nem viselünk el. 

Elképzelhetetlen, hogy egy államfő, vagy egy multinacionális vállalat elnöke másfél évre elhagyja a posztját. Álnéven európai körútra menjen és hajóácsként dolgozzon. Elképzelhetetlen, hogy halálra korbácsolja fiát, saját kezűleg lenyírja az arisztokraták haját, részegen összeveri minisztereit, esetleg egy új fővárost alapít a semmi közepén, ahogy Nagy Péter tette.

A mai demokráciát, a vállalati kultúrát az állandó verseny jellemzi. A vezető kiválasztása pedig kollektív döntés eredménye. A folyamatos megmérettetésben a szavazó vagy a vállalati kollektíva nagy rutint szerzett a vezetők megítélésében, de még így is sokat tévedünk. Például Amerikában a top vezetők 40 százaléka 18 hónapon belül megbukik. Vagyis a kiválasztás messze nem tökéletes.

A tévedések egyik gyakori oka a következő: a vezetőt a technikai kompetenciája miatt vesszük fel, de a morális inkompetenciája miatt bukik el.

Amerikában azt mondják, hogy mielőtt valaki jobbá akarja tenni a világot, először saját magát tegye rendbe. A mögöttes logika egyszerű: ha nem tudod karbantartani a saját életedet, vagy a családod életét, akkor miért tudnád rendben tartani a vállalat, vagy az ország életét.  Azt is mondják, hogy ha valaki vezetőnek készül, akkor tudnia kell, hogy a hétköznapi morál nem elég, mert vele szemben nagyobbak az elvárások.

Az átlagpolgár életében lehetnek kisebb botlások: be nem jelentett kertész, bébiszitter alkalmazása, ittas vezetés, túlságosan kreatív adóbevallás, egy kis üzleti ügyeskedés. Ezek bocsánatos bűnök, de a vezető számára végzetes kockázatot jelentenek. Nem csoda, hogy Amerikában a magasabb posztokra pályázók fele ilyen stiklik miatt esik ki a versenyből. Ezen az elváráson már több elnökjelölt, alkotmánybíró, vagy miniszter is elcsúszott.

A modern vezetőtől nem különleges intellektust várunk, hanem rendkívüli integritást. Nincs szüksége briliáns agyra. Nem kell, hogy a vezető zseni legyen. A piacon van elég okos tanácsadó, szakember és stratéga, ők bármikor hívhatók.

David Gergen, a Harvard professzora, négy amerikai elnöknek volt a személyes tanácsadója, sok évtizedes tapasztalatát így foglalta össze: nem a tehetség, hanem a vezető karaktere, morális integritása az igazán fontos.

Bátorságot, tisztességet nem lehet venni. Morált és tartást nem lehet bérelni. Ezt a vezetőnek kell hoznia.

Bruck Gábor

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.