Valószínűleg senki sem tanította meg neked, hogy miként vezesd az embereidet. Segítség nélkül márpedig könnyen üres klisékhez fordulhatsz, ha újdonsült vezető vagy.  Ezek a sztereotípiák aztán jóval többet árthatnak, mint a felkészültség puszta hiánya… Sajnos elég sok olyan legenda szól a főnökségről, ami lényegében mindannyiunk számára megtévesztő. Íme néhány a legveszélyesebbekből:

„Főnöknek lenni mindig a legkeményebb.” – Leszámítva a magas fizetést, a céges autót, a személyi asszisztenst, a tiszteletet és a többi semmiséget… Egyszóval a ranglétra alján lenni sokkal keményebb lehet – és ezt egy igazi vezetőnek sosem szabad elfelejtenie!

„Csak légy önmagad!” – Amikor hivatalosan is vezetői pozícióba lépsz, akkor önmagadnál némileg mégiscsak többre lesz szükség. Folyamatosan fejlődnöd kell, hogy állandóan képeben lehess. Fontos azonban, hogy megjátszani a hitelességet nem ugyanaz, mint valóban alkalmazkodni a kapott szerephez!

„A dolgozók utálják a változásokat.” – Biztosan? Az emberek általában szeretik a kreatív megoldásokat és az észszerű újításokat. Amit nem szeretnek, az sokkal inkább a főnöki erőfitogtatás és a hirtelen változás. Bármely reform népszerű lehet, ha a beosztottak kicsit is el tudnak köteleződni mellette.

„Csak egy módon lehet jól vezetni.” – Ne higgy azoknak, akik szerint egyetlen módon lehet csak az embereket irányítani. Minden cég és csapat másképp működik, éppen ezért elsősorban nyitottnak és rugalmasnak kell lenni, ha másokat szeretnénk vezetni.

„Vezetőnek születni kell!” – Valóban ez lenne a legfontosabb feltétel? Inkább kitartó tanulás és gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki igazán jó vezetővé váljon. Óvakodj azoktól az emberektől is, akik szerint a hatékonysághoz bőven elég annyi, hogy valaki vezetőnek születik…

„A robotok elveszik a munkánkat.” – Aligha. A modern technológia ugyanis mindig új munkakörök kialakulását okozta. Néhány szakma persze biztosan el fog tűnni majd, ám ez a fajta „kiválasztódás” a technológiai fejlődés természetes velejárója.

„A teljesítmény növelésére az éves értékelés a legjobb módszer.” – Ahelyett, hogy egy évben csak egyszer csapsz le a beosztottaidra és szembesíted őket a hibáikkal, inkább alakíts ki velük személyes kapcsolatokat. Folyamatosan jelezd nekik vissza a hatékonyságukat és formalitások nélkül kommunikáld feléjük az elvárásaidat!

Forrás: http://www.bbc.com/capital/story/20171018-the-10-biggest-misconceptions-about-being-a-leader

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.