Hátrább az agarakkal! Korábbi cikkünkben láthattuk, hogy ésszerű gondolkodásunkat akár még a néhány másodperccel korábban elhangzott információk is könnyen tévútra csalhatják. Nem lesz ez másként a soron következő mentális kelepcével sem, mivel az akár azonnal átszínezheti az előttünk álló problémát… Ezért is kell felkészülnünk rá!

Tegyük fel, hogy egy váratlan baleset miatt kórházba kerültél, és sürgősen meg kell hoznod egy fontos döntést. Abban az esetben, ha az orvosok azonnal megműthetnek téged, akkor olyan leszel, mint akit kicseréltek. Ha viszont nem, akkor pedig jelentősen rosszabb lesz az életminőséged. Igen ám, csakhogy a szükséges beavatkozás közben 30% az elhalálozás valószínűsége. Ha nem műtteted meg magad, akkor garantáltan életben maradsz. Nos, hogyan döntesz? Igen vagy nem?

Ha a válaszod egy határozott „nem”, akkor most te is áldozatul estél a keretezés jelenségének. Nem hiszed? Pedig de… csak gondolj bele! Akkor is „nem”-et mondtál volna, ha mi azt írjuk neked, hogy 70% esélyed van a túlélésre? Ugye a műtét bevállalása így már nem is tűnt volna olyan rossz választásnak? Holott ennek a dilemmának logikailag mit sem szabadott volna változnia a mondatok puszta megfogalmazása miatt. Tízből hárman meghalnak vagy tízből heten életben maradnak… Nem ugyanaz?

Hát nem! Az emberi elme számára legalábbis nagyon nem.

Amikor mások adnak ránk szemüveget

A keretezés csapdájának használatakor mindig a megfogalmazáson van a hangsúly. Ahogyan egy adott étel tálalása befolyásolni képes az étvágyunkat, úgy egy adott probléma leírása is hatással lehet az azzal kapcsolatos gondolkodásunkra. A különböző keretek különböző képeket festenek a világról, mi pedig egyszerűen képtelen vagyunk elszakadni az aktuális „látványtól”. Még akkor is, ha egyébként ugyanazokról a dolgokról van szó. Nézzünk erre is egy példát!

Elfogadnád-e annak 50%-os esélyét, hogy 50 000 forintot nyersz vagy pedig 30 000-et buksz? Na és annak opcióját, hogy 400 000 forinttal a zsebedben 50% eséllyel lesz 370 000 vagy pedig 450 000 forintod? Ugye, hogy az elsőnél sokkal vonzóbb a második lehetőség? Ha racionálisan nézzük a kérdést, akkor mindkét alternatívát ugyanannyira kellene preferálnunk, logikailag elvégre semmiféle különbség nincsen közöttük. Valójában azonban a két opciónak merőben eltérő a kiindulási pontja (400 000 forint VS. nulla), ez pedig jelentősen befolyásolja a döntéshozásunkat.

Csak mi nem tudunk róla!

Mit tehetünk ellene?

  • Döntéseink meghozatala előtt mindig kérjünk egy kis gondolkodási időt, és alaposan rágjuk át magunkban az elénk tárt problémákat!
  • Ne fogadjuk el automatikusan a rendelkezésünkre bocsátott értelmezési alternatívákat! Próbáljuk meg a saját szavainkkal is definiálni az előttünk álló dilemmákat!
  • Legyünk alaposak! Minden választási opció kapcsán keressünk prókat és kontrákat!
  • Kérjük ki mások véleményét is! Ők vajon hogyan értelmezik az aktuális felállást?

Utolsó jótanácsként pedig idézzük fel Marcus Aurelius alábbi gondolatát: „Minden, amit hallunk, vélemény, nem tény, és minden, amit látunk, nézőpont, nem a valóság.”.

Kíváncsi vagy a többi döntési hibára is? Kövesd a blogunkat vagy a Facebook-oldalunkat, mi pedig hetente bemutatunk neked egy újat! Itt az összes eddigi mentális csapdát megtalálhatod!

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.