Amit eddig csak reméltünk, azt most tudományosan is bebizonyították: egy 2017-es metaanalízis szerint nem ellensége a munkavégzésnek a barátság! Sőt…

Minden nap emberekkel működünk együtt. Minden hétköznap kollégák vesznek minket körül. Egy irodában, egy laboratóriumban, egy tűzoltóautóban ülünk velük. Többnyire olyanokkal, akiket barátoknak tekintünk, akikkel jól kijövünk, akikkel egyébként is szívesen dolgozunk együtt.

De vajon jó dolog ez? Segít-e, ha jóban vagyunk a munkahelyünkön a többiekkel? Vannak, akik úgy gondolják, hogy barátok közt dolgozni kiemelkedő teljesítményt produkál. Mások szerint azonban inkább csak árt a barátság, mivel folyamatos csevegésre motivál, ahelyett, hogy az energiáinkat a munkavégzésre koncentrálná…

Mégis mi lehet az igazság?

Az elmúlt 35 év alatt rengeteg kutatás próbálta kideríteni, hogy a munkahelyi barátságok híján mennyire tudunk jól teljesíteni. Egy ún. metaanalízis nemrég áttekintette mindezek eredményeit, s képes volt megállapítani, hogy szignifikánsan hatékonyabban dolgoznak azok a beosztottak, akik baráti viszonyban vannak egymással, mint azok az alkalmazottak, akik nincsenek túl jóban.

A bizalmi kapcsolatok ugyanis rengeteget segítenek mind a fizikai munkában, mind pedig a közös döntéshozásban, hiszen a barátok sokkal szívesebben segítenek egymásnak és jóval hatékonyabban kommunikálnak. Érdekes, hogy még az olyan pozíciókban is számít, hogy kikkel vesszük körbe magunkat, amelyekben nemigen van lehetőségünk érdemi csapatmunkára.

A barátok még a telefonos ügyfélszolgálatokon is kiemelt fontosságúak!

A jó barátokból álló csapatok akkor teljesítenek a leghatékonyabban, amikor gyorsan kell elintézni különféle problémákat, vagy amikor kreatívan kell megoldani rosszul definiált feladatokat. Az olyan helyzetekben azonban, amik inkább az egyéni tudáson, mintsem a közös motiváción alapulnak – mint amilyen például egy matematikai rejtvény megoldása –, a barátság nem igazán segít a produktivitásban. (De persze nem is feltétlenül árt annak.)

Mit tanulhatunk mindebből?  Két dolgot. Egyrészt azt, hogy érdemes barátokkal összeállnunk a munkahelyi feladataink megoldásához, másrészt pedig azt, hogy vezetőként a minőségi csapatépítésre is kellő figyelmet kell fordítanunk.

Forrás: http://www.bbc.com/capital/story/20171027-do-friends-make-better-workmates

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.