A következő évtizedek a nők előretörését hozhatják a vezetésben. Egyre több szakértő hívja fel ugyanis a figyelmet arra a jelenségre, amely szerint jobban teljesítenek azok a cégek, amelyek vezetőségében hölgyek vannak jelen.

Egy amerikai felmérés szerint átlagosan 50 százalékkal nagyobb a profit azoknál a szervezeteknél, ahol több nő dolgozik vezetőként. Európában is látható már efféle elmozdulás a nemi egyenlőség felé. A német parlamentben például törvény írja elő, hogy a tőzsdei cégek igazgatótanácsának legalább a 30 százalék legyen nő. Ennél sajnos kevésbé felemelő a hazai helyzet, mivel alig 11 százalék körül mozog a női képviselők aránya a magyar parlamentben.

A Harvard Business Review egyik témába vágó kérdése: vajon mi teszi okosabbá a cégeket? A válasz pedig röviden: a nők mennyisége. Egy 2011-es felmérés szerint ugyanis 16 vezetői tulajdonságból 15-ben a hölgyek nyerték a versenyt. Ők ráadásul két fontos területen is jobbnak bizonyultak, mint a férfi nem: a kezdeményezőkészségben és az eredményességben. A kutatásban részt vett „főnökök” között egyaránt voltak kisebb vállalkozók, kormányhivatalnokok és topmenedzserek.

A szakértők szerint a következő kérdéseket lenne érdemes megfontolniuk a férfi cégvezetőknek:

  • Milyen készségek repítik előre a nőket?
  • Mit tudnak ők, amit a férfiak nem?
  • Mitől jobbak a csapatépítésben?
  • Miért könnyebb kedvelni és megbecsülni őket?
  • Hogyan ötvözik egymással a logikus és az intuitív gondolkodási módszereket?

A nők jövőbeli előretörése mindkét nem számára érdekes lehet. A hölgyeknek ugyanis kitörési lehetőséget, a férfiaknak pedig egy olyan problémát jelent, amelynek a további mellőzése értelmetlen. El kellene inkább sajátítaniuk azokat a női képességeket, amelyekre a jövőben még nekik is szükségük lehet.

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.