„Idén leszokok végre a cigiről.” „Esküszöm, hogy meg fogok tanulni spanyolul. ” „Most már tényleg bomba formába hozom magam.” Vajon miért teszünk újévi fogadalmakat, ha egyszerűen képtelenek vagyunk betartani azokat? Lehet, hogy nem is velünk, hanem a kitűzött céljainkkal van a baj?

Az újév első napja mindig „sorsfordító pillanatnak” tűnik számunkra. Egy letűnt korszak vége, egy lehetőségekkel teli éra kezdete. Egy újabb mérföldkő az életünkben, amely lehetőséget ad arra, hogy megalapozzuk a jó és levetkőzzük a rossz szokásainkat. Természetes hát, hogy fennkölt fogadalmakat gyártunk ekkor magunknak – ahogyan az is, hogy igen hamar megszegjük azokat… De vajon mi lehet ennek az oka?

Nem biztos, hogy csak és kizárólag a motivációnkkal van a baj. Az emberek ugyanis még akkor is kívánatosnak tartják a saját maguk elé kitűzött célokat, ha hosszú távon képtelenek megvalósítani azokat. A kudarc tehát nem feltétlenül a lelkesedésük hiányából (a lustaságunkból vagy az akaratgyengeségünkből) fakad. De akkor honnan? Nos, a pszichológusok szerint a céljaink megfogalmazásából ered a legtöbb probléma. Egy jó cél ugyanis „okos”, egy rossz cél pedig „buta”.

Mégis hogyan lehet egy cél „okos/buta”? Feltehetően Peter Druckertől származik a SMART goal kifejezés, amely arra utal, hogy az igazán hatásos céloknak öt fő kritériuma van. Szerinte ugyanis azok:

  • specifikusak (Specific),
  • mérhetőek (Measurable),
  • teljesíthetőek (Achievable),
  • fontosak (Relevant) és
  • időhöz kötöttek (Time-bound).

Összességében tehát „okosak” (SMART). Mindezt a nagyobb hatékonyság érdekében további kritériumokkal egészítik ki néhányan. Ők azt mondják, hogy a céljaink az említetteken túl legyenek még:

  • izgalmasak (Exciting) és
  • dokumentáltak (Recorded).

Egyszóval „okosabbak” (SMARTER). Ahhoz azonban, hogy jobban megérthessük az említett kívánalmakat, vegyük sorra, mi a baj az alábbi céllal: „Idén bomba formába fogom hozni magam.”

1. Nem elég világos a megfogalmazása

Mit jelent az, hogy „bomba formába”? Milyenek akarunk lenni egészen pontosan? Vékonyabbak? Izmosabbak? Növelni vagy épp csökkenteni szeretnénk a testsúlyunkat? Ennél sokkal konkrétabban kellett volna megfogalmaznunk a vágyunkat.

A képhez tartozó alt jellemző üres; abs-2842208_1280-1024x682.jpg a fájlnév

2. Nem követhető nyomon a folyamata

Mennyi izmot szeretnénk magunkra szedni? Hány kilótól szeretnénk megszabadulni? Milyen széles legyen a csípőnk, a vállunk, a derekunk, a mellkasunk? Honnan fogjuk tudni, hogy közelebb került-e hozzánk a testideálunk? Sehonnan, mivel ilyen formában nem mérhető a célunk.

3. Nagyon nehéz a megvalósítása

Biztos, hogy képesek leszünk úgy kinézni, akárcsak egy szupermodell atléta? Ráadásul egy év leforgása alatt? Lesz elég erőnk, időnk és pénzünk a megvalósítására? Lesznek olyan emberek, akik végig támogatni fognak? Nem gondolkodtunk túlságosan is „nagyban”? Talán mértékletesebbek is lehettünk volna…

4. Nem elég értékes önmagában

Mi a célkitűzésünk valódi forrása? Az egészség? Az önértékelés? Esetleg az esztétika? Elég fontos ez a motívum a számunkra? Netalán valaki más miatt szeretnénk bomba formába hozni magunkat? Érdemes lett volna ezt is belekalkulálni a számításinkba!

5. Nincsen időbeli perspektívája

Egészen pontosan mikorra szeretnénk elérni a „versenysúlyunkat”? Hány kilót akarunk leadni vagy épp felszedni havonta? Hány órát tervezünk edzeni naponta? Honnan fogjuk tudni, hogy mennyi időnk maradt még hátra? Ehhez bizony elő kellett volna vennünk egy naptárat.

6. Hosszú távon nem elég izgalmas

Mi fogja tartani bennünk a lelket a későbbi hónapokban? Nem fogjuk elunni az ismétlődő edzéseket és az állandó diétákat? Csak és kizárólag kemény munkát engedünk meg magunknak? Talán nem ártott volna némi szórakozást is beleterveztünk a folyamatba…

7. Nem „adminisztrálható” semmiféle formában

Hogyan fogjuk nyomon követni a haladásunkat? Mik lesznek a mérőszámai a „bomba formának”? Mihez fogjuk viszonyítani az aktuális testalkatunkat? A célunk sajnos egyetlen olyan dimenzióját sem ragadta meg az álmunknak, amely valamilyen módon rögzíthető volna.

Hogyan néz ki akkor egy okos cél?

Nos, valahogy így: „Az elkövetkezendő egy év alatt legalább tíz kilótól szeretnék megszabadulni amiatt, hogy egészségesebbnek, fiatalabbnak és vonzóbbnak érezhessem magam. Havonta minimum egy kilót akarok leadni azáltal, hogy heti háromszor edzek, olykor-olykor pedig úszni és futni is elmegyek. Mindeközben nemcsak a mérlegre, hanem a testtömegindexemre is alaposan odafigyelek.”

Most pedig te következel! Neked mik a céljaid az újévre?

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.