Erik Weihenmayer vak. Semmit sem lát, de felmászott a Mount Everest csúcsára. A mászás nehéz és veszélyes volt, a siker azonban mámorító, jogosan került a Time magazin címlapjára 2001-ben.

Persze engem az érdekel, hogy Erik miért mászott fel? Mi mozgatta, mi hajtotta? És mi vitte előre azt a segítőcsapatot, amelynek rettenetesen sok munkájába került a siker.

Egy francia antropológus válaszol a kérdésre. Szerinte az emberben van egy kulturális kód, amelynek a lényege három betűvel leírható: FÖL. Ez a kulturális kód, vagy erős késztetés arra ösztökél, hogy az ember mindig feljebb és feljebb jusson.
Az anya akkor boldog, amikor a gyerek először felnéz, először felül, feláll, felmászik. Majd a gyerek mászik tovább a szociális és karrierlétrán, ha lehet minél jobb iskolába, egyetemre, minél jobb munkahelyre, fel egészen a legmagasabbra.

Az antropológus már a második könyvét írja a jelenségről. Az utóbbi címe: Move up. Szerinte vannak kultúrák, országok, amelyek támogatják az állandó előre és felfelé jutást. Ezek a sikeres és jó országok.

A jó országok, kultúrák támogatják, hogy az ember nagyobb, szebb és egészségesebb lehessen. Hogy szociálisan és gazdaságilag minél feljebb jusson. Hogy minél boldogabb és céltudatosabb lehessen.

Erik segítőcsapata is fantasztikus munkát végzett. Hetekbe telt, amíg megtanulták, hogyan kelhetnek át Erikkel a Khumbu gleccser medrén. A hegymászók minden este összegyűltek a csapat sátrában közös étkezésre és megbeszélésre.

A sátormegbeszélések fontosak voltak, sorra vették a nap sikereit és kudarcait. A tanulságokat. Végül 13 óráról 2 órára szorították le azt az időt, amennyi ahhoz kellett, hogy Erik átkeljen a gleccseren. A megbeszélések rövidek voltak, hiszen dermesztő hideg volt. Mindenki a megoldásra összpontosított. És végül sikerült.

Van még egy kérdésem és ez neked szól. A Te céged, a Te munkahelyed milyen? Vezetőként képes vagy létrehozni olyan támogató kultúrát, amelyben kollégáid nőnek, erősödnek, okosodnak, és feljebb és feljebb jutnak?

Azért kérdezem, mert szerintem ma azok a cégek kerülnek előre, amelyek olyan céges kultúrát teremtenek, amelyben az emberek úgy érzik, hogy feljebb és magasabbra nőhetnek.

Bruck Gábor

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.