Erik Weihenmayer vak. Semmit sem lát, mégis felmászott a Mount Everest csúcsára. Az út nehéz és veszélyes volt, a siker azonban mámorító. Jogosan került a Time magazin címlapjára. Engem persze az érdekel, hogy Erik mégis miért mászott fel? Mi hajtotta őt előre? Na, és mi vitte előre azt a segítőcsapatot, amelynek szintén rettentő sok munkájába került ez a siker?

Egy francia antropológus válaszolt ezekre a kérdésre. Szerinte minden emberben van egy kulturális kód, amelynek három betűvel írható le a lényege: FEL. Ez a kulturális kód egy erős késztetés, amely mindannyiunkat arra ösztökél, hogy egyre feljebb jusson az életben. Egy anya akkor boldog, amikor gyermeke először felnéz, először felül és először feláll… Majd szép lassan mászik tovább a szociális ranglétrán: egyre jobb iskolákba, egyre rangosabb egyetemekre, egyre nevesebb munkahelyekre,

fel egészen a zenitre. 

Az antropológus már a második könyvét írja erről a jelenségről. Az utóbbi címe: Move up. Szerinte vannak olyan kultúrák, amelyek jobban támogatják az állandó előre és felfelé jutást. Ezek a jó és sikeres kultúrák lehetővé teszik, hogy egyre nagyobbak, szebbek és egészségesebbek legyenek a bennük élő emberek. Hogy társadalmilag és gazdaságilag is egyre feljebb kerüljenek. Hogy minél boldogabban és céltudatosabban éljenek.

Erik segítőcsapata is fantasztikus munkát végzett. Hetekbe telt, amíg megtanulták, hogy miként kelhetnek át a Khumbu gleccseren Erikkel. A hegymászók minden este összegyűltek a csapat sátrában egy közös étkezésre és megbeszélésre. Nagyon fontosak voltak ezek a sátormegbeszélések, mivel minden alkalommal sorra vették rajtuk az aznapi kudarcokat és sikereket. Ennek köszönhetően 13 óráról 2 órára szorították le végül azt az időmennyiséget, ami Erik gleccseren való átkeléséhez kellett. A megbeszélések rövidek voltak, mivel dermesztően hideg volt, így hát mindenki a megoldásra összpontosított.

És végül sikerült nekik.

Van azonban egy másik kérdésem is, amelyet kifejezetten neked címzek: a te munkahelyed milyen? Képes vagy létrehozni egy olyan támogató közeget, amelyben a kollégáid folyamatosan nőhetnek és erősödhetnek? Csak azért kérdezlek, mert szerintem azok a cégek jutnak ma igazán előre, amelyek olyan céges kultúrát teremtenek, amelyben egyre feljebb és egyre előrébb juthatnak az emberek. Szóval, a te munkahelyed milyen?

Bruck Gábor

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.