Amikor prezentációt tartunk, a legtöbbünknek egyetlen célja van: minél több információt átadni a közönségünknek a rendelkezésünkre álló idő alatt. Sajnos pontosan ez a hozzáállás teszi tönkre a legígéretesebb előadásokat. Mutatjuk a további hibákat!

Elsősorban azt a tényt kell elfogadnod, hogy az előadásod nem rólad, hanem a te hallgatóságodról szól. Nem neked kell felfognod és izgalmasnak találnod azokat a dolgokat, amiket prezentálni fogsz! A közönségednek kell befogadnia és élvezettel hallgatnia a mondandódat. Amennyiben képessé válsz átvenni és alkalmazni az ő nézőpontjukat, te már biztosan nem fogsz belesétálni a soron következő csapdákba:

1. Túlbonyolítod a dolgokat

Tudod mekkora a rövid távú emlékezetünk (vagy más néven munkamemóriánk) kapacitása? Hét plusz-mínusz két információegység! Ez azt jelenti, hogy az emberek legfeljebb 5-9 elemet képesek csak egyszerre fejben tartani. Ennél több információ beérkezése sajnos már túlterheli az emlékezetüket, így a továbbiakban nem fogják tudni megfelelően fókuszálni a figyelmüket. Már csak ezért is fontos, hogy ne zsúfold túl a diáidat – se szavakkal, se táblázatokkal, se ábrákkal. Fogadd meg azt a jól bevált szabályt, miszerint

egyszerre legfeljebb hat-nyolc szó szerepelhet csak egy adott dián.

2. Olvasod a prezentációdat

Az emberek átlagos olvasási sebessége nagyjából 3,3 szó per másodperc. A gyorsaságuk mértéke természetesen függ az általuk olvasott szöveg tartalmától és az általunk alkalmazott betűtípus formájától, egy hétköznapi előadás keretei között azonban mindez mellékes. Sokkal nagyobb problémát jelent az, ha nemcsak, hogy teleírod, de még felolvasni is megpróbálod a diáidat. Mire eljutsz ugyanis oda, hogy szépen artikulálva végigolvasod a soraidat, a közönséged már régen elolvasta azokat, így te már csak untatni fogod őket a monológoddal.

3. Túlságosan is tömény vagy

Még a legműveltebb professzorok sem szeretnek állandóan csak számokról, adatokról, tényekről és definíciókról hallani. Habár ezek az információk is fontosak és érdekfeszítőek lehetnek a számukra, azért ne feledd, hogy te nem egy két lábon járó lexikon, hanem egy hús-vér előadó vagy. A bajok forrása feltehetően onnan ered, hogy prezentáció közben arra koncentrálunk a legtöbben, hogy mi miről szeretnénk másoknak beszélni, s nem arra, hogy ők mit szeretnének tőlünk hallani. Ez a kettő márpedig nem feltétlenül egyezik! Az a legjobb, hogyha abból indulsz ki, hogy a hallgatóid többsége szórakozni vágyik.

Ne untasd hát őket száraz dolgokkal. Hozz nekik eseteket, példákat, történeteket és hasonlatokat!

4. Nem adod elő magad

Gyakran elfelejtjük, hogy egy igazán jó előadás nemcsak egy szépen megszerkesztett diasorból áll. Sőt, az a legtöbb esetben szinte teljesen eltörpül az előadó személye mellett. Az igazság az, hogy valójában nem is lenne szükséged semmiféle Power Point prezentációra. Alapvetően ugyanis nem a diasorodnak, hanem neked kell képviselned mindazt, amit át szeretnél adni a hallgatóságodnak. A te egyéni érdeklődéseddel, szenvedélyeddel, szakértelmeddel és hitelességeddel kell megnyerned magadnak az embereket. Ennek eléréséhez pedig arra van szükséged, hogy ne csak magadban érezd, hanem hogy mások előtt is megmutasd a lelkesedésed. Természetesen nem kell színészkedned, ám előadás közben nyugodtan viselkedhetsz a megszokottnál szenvedélyesebben.

Nem olyan nehéz ez!

Most már bizonyára te magad is beláttad, hogy egy jó prezentációnak meglepően kevés összetevője van. A legfontosabb szabály az, hogy mindig a közönséged legyen a középpontban! Mielőtt azonban összeállítanád a következő előadásodat, előbb mindenképp vedd még figyelembe az alábbi szempontokat:

  • Vajon mire lehetnek kíváncsiak a hallgatóid?
  • Mennyi információt képesek befogadni?
  • Mennyi ideig képesek rád odafigyelni?
  • Milyen sztorikkal tudnád az érdeklődésüket fenntartani?
  • Milyen metaforákkal tudnád a megértésüket támogatni?
  • Milyen eszközökkel tudnád őket akár egyénileg, akár csoportosan is bevonni?

Ha megtaláltad a válaszokat ezekre a kérdésekre, akkor utána már csak egyetlen dolgot kell tenned:

egyszerűnek, mégis tartalmasnak lenned!

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.