Mi az a TED? Dióhéjban: a továbbadásra érdemes gondolatok internetes fellegvára. Egy olyan videómegosztó oldal, amelyen keresztül több ezer tudományos előadás érhető el a laikus közönség számára. Tudod, mi a közös ezekben a videókban? Az, hogy elragadóan izgalmasak! Jelen cikkünk felfedi előtted a titkaikat.

Aki képes úgy átadni emberek millióinak egy tudományos üzenetet, hogy azt mindegyikőjük megértse és kedvelje, az már elért valamit az életben. A TED előadói közül lényegében mindannyian elmondhatják magukról, hogy megugrották ezt a lécet. No, nehogy azt hidd, hogy az ő prezentációs képességeik velük együtt születtek! Ők maguk is szakértőktől tanulták meg, hogy miként legyenek karizmatikusak és emlékezetesek. Mik a legfontosabb trükkjeik ezeknek az embereknek? Vegyük végig őket!

Erős felütéssel kezdenek

A TED-előadások minden esetben in medias res, vagyis a dolgok közepébe vágva kezdődnek. Az előadók még csak meg sem próbálják felvezetni a prezentációjukat, ehelyett inkább egy fogós kérdéssel, egy találó gondolattal vagy egy személyes sztorival indítanak. Ily módon ugyanis azonnal fel tudják ébreszteni a kíváncsiságunkat.

Interakcióra bírják a közönséget

Aki látott már TED-videókat, az pontosan tudja, hogy a résztvevők majdnem mindig „meg vannak mozgatva” valahogyan. Teljesen mindegy, hogy hányan vannak épp a teremben, mind kapnak olyan feladatokat és/vagy kérdéseket, amelyeket egy kézfeltartással például könnyedén elintézhetnek. Azért nagyon hasznos ez a módszer,

mert azt érezteti a jelenlévőkkel, hogy ők is az előadás részei lehetnek.

Minden apróságot érthetővé tesznek

Alig van jobb érzés annál, mint amikor megértünk végre egy kifejezetten bonyolult problémát. A TED-előadásokat hallgatva szerencsére mindenféle témában kompetensnek érezhetjük magunkat. Hogyan? Úgy, hogy az előadók élvezetes történeteken, szemléletes példákon és találó hasonlatokon keresztül adják át nekünk a tudásukat.

Megnevettetik az embereket

Ki mondta, hogy ha valami tudományos, akkor az humoros már nem lehet? A TED előadói tökéletesen tisztában vannak vele, hogy egy kis nevetéssel lényegében bármikor meg lehet törni a jeget. Nem riadnak hát vissza egy-két poén beszúrásától oda, ahova csak lehet. Miért olyan praktikus ez? Gondoljunk csak bele! Tudunk nem szimpatizálni azokkal az emberrel, akik megnevettetnek minket?

Nem spórolnak az érzelmekkel

A TED-nél nemcsak a jókedvhez, hanem az összes többi érzelemhez is kiválóan értenek. Ennek köszönhetően az előadók nemcsak könnyed szórakoztatásra, hanem hatékony tanításra is képesek. Azáltal ugyanis, hogy olykor-olykor komolyak, izgatottak vagy épp meghatóak lesznek, elérik, hogy a gondolataik érzelmileg is megfogjanak bennünket.

Kimutatják a lelkesedésüket

Méghozzá nonverbálisan! Annak révén tudniillik, hogy aktívan játszanak a hangszínükkel, a beszédtempójukkal és a mimikájukkal, valamint hogy folyamatos mozgásban vannak (például járkálnak és gesztikulálnak), képesek arra, hogy mindvégig szenvedélyesnek és energikusnak mutatkozzanak. Mindez aztán a jelenlévőkre is pillanatok alatt átragad,

hiszen egy izgatott ember láttán ők maguk is izgatottá válnak.

Fejlődésre ösztönöznek

Zárásként ugyanis olyan üzeneteket fogalmaznak meg, amelyek másokat erkölcsileg és szellemileg is inspirálni képesek. Ezek a legtöbb esetben olyan jövőorientált felszólítások, kérdések vagy idézetek, amelyek valamiféle változásra ösztönöznek. Ily módon azt érezhetik az emberek, hogy többek és jobbak lettek a meghallgatott előadásnak köszönhetően.

Kész vagy mindezt a gyakorlatban is megtapasztalni? Reméljük igen, mert ez a videó azért van itt, hogy segítsen neked az eddigieket mélyebben is elsajátítani. Miközben élvezed az előadást, figyelj meg egy újabb fontos vonást: a kivetített prezentáció rendkívül visszafogott használatát. Ne felejtsd el bekapcsolni a magyar feliratozást! Jó szórakozást!

Ha még ennél is több tudásra vágysz, akkor jelentkezz hozzánk! >>

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.