Létezik inspirálóbb dolog a saját elménkről és viselkedésünkről alkotott elméleteknél? Ezek a pszichológusok mindent megtettek azért, hogy jobban megérthessék az emberi psziché működését. Ismerjük meg a lélektan 11 kulcsemberének 11 fő üzenetét!

„A politika azt mondja: »higgy nekem, mert én ezt mondom, és én vagyok a főnök«. A vallás azt mondja: »higgy nekem, mert Isten ezt mondta nekem, én pedig elmondom most neked«. A pszichológia pedig azt mondja: »higgy, amit akarsz, de a hited alapja valamiféle bizonyíték kell, hogy legyen. Ezek a tények, ahogy jelenleg tudjuk őket.«.”
Philip Zimbardo

„Ha birtokolni szeretnél egy tulajdonságot, viselkedj úgy, mintha máris a tiéd lenne!”
William James

„Nem az a probléma, hogy gondolkodnak-e a gépek, hanem az, hogy gondolkodnak-e az emberek?”
Burrhus Frederic Skinner

„Az emberek nem tudnak titkot tartani. A szemükből, a szavaikból, a rezdüléseikből, a pórusaikból szivárog szörnyű titkuk.”
Sigmund Freud

„Gondolkodni nehéz, ezért leginkább ítélkezünk.”
Carl Gustav Jung

„Lehet, hogy sosem lett volna szabad léteznie az embernek. Lehet, hogy meg kellene tisztítani a világot az emberi jelenléttől, hogy a lét és a tudat visszatérhessen az állatok ártatlan brutalitásához. Úgy hiszem, hogy az a személy, aki azt állítja, sose kívánt még ilyet, az vagy nem tekintett még vissza az emlékeire, vagy nem nézett még szembe a legsötétebb vágyaival.”
Jordan Peterson

„Vagy előre lépsz a növekedés irányába, vagy visszafelé a biztonságba.”
Abraham Maslow

„Az alkotó elmék mindig is képesek voltak túlélni még a legrosszabb oktatást is.”
Anna Freud

„Ami egyedülállóan emberi: nem a szükségleteink, hanem a céljaink.”
Robert Ornstein

 „A körülöttünk élők visszajelzései alapján határozzuk meg önmagunkat: ha mindenki szépnek lát minket, mi is szépnek látjuk magunkat.”
Csíkszentmihályi Mihály

„Nincsenek naiv elképzeléseim az emberi természetről. Nagyon jól tudom, hogy az emberek hihetetlenül kegyetlen, borzalmas, destruktív, éretlen, regresszív, antiszociális és bántó magatartásra képesek – belső félelemből és védekezésből. Ugyanakkor tapasztalataim legelevenebb és legvidámabb élményei közé tartoznak azok, amikor ilyen egyénekkel kerülök kapcsolatba, és közben felfedezem azt az erőteljesen pozitív viszonyulási hajlandóságot, ami az ő és mindannyiunk legmélyebb rétegeiben él.”
Carl Rogers

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.