A közhiedelem szerint igen. Valamiféle megalkuvást, alárendelődést és megfutamodást látunk benne. Mintha a „kedvesek” puszta játékszerei lennének a „bátraknak”, az „okosaknak” és az „erőseknek”. S mégis: a kedves embereket követjük a legkitartóbban és a legőszintébben. A kedvesek az igazi vezérek.

A magyar értelmező kéziszótár szerint kedves az az ember, aki iránt mély és kitartó rokonszenvet érzel, mivel az illető megnyerő és szeretetre méltó módon viselkedik veled. Mit jelent ez? Valami olyasmit hogy egy kedves ember még akkor is segít neked, ha semmiféle jutalmat vagy viszonzást nem kap érte cserébe. Vagy képes megérteni a helyzetedet és együttérezni veled. Vagy türelmes maradni még akkor is, ha nem ért egyet a véleményeddel. Vagy lemondani az egyéni kiváltságairól mások boldogulása érdekében. Egyszóval:

a kedvesek képesek ADNI neked.

Adni valamit, amitől egy kicsit több vagy jobb leszel. Ez valóban gyengeség lenne? Gyenge az, aki képes kontroll alatt tartani a saját szükségleteit, és figyelembe venni másokéit? Gyenge az, aki még a sikerei ellenére is igyekszik szerény és alázatos maradni? Gyenge az, aki nem veszi el az utolsó szelet sütit csak azért, mert megteheti? Másképp fogalmazva: mihez kell több energia? Ahhoz, hogy magadhoz ragadd azt, amire épp szükséged van, vagy ahhoz, hogy mások érdekében lemondj róla?

Nem arról van szó, hogy a kedves ember bedobja a törölközőjét, elfojtja a vágyait, s a nagyobb jó érdekében feláldozza az álmait. A kedves ember nem akar kevesebbnek tűnni, mint ami. Nem engedi nyerni az ellenfeleit. Nem hagyja cserben az embereit. Aki kedves, az nem nyuszi. Szükség estén azonban igenis képes önmagát meghaladni, s ezzel másokat is önmeghaladásra késztetni. Nem az ilyen emberekre szoktunk felnézni? Nem nekik kellene minket vezetni?

Dolgokat elvenni tudnak a gyengék is, önzetlenül azonban csak az erősek képesek adni.

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.