Ez a célfotó a Kentucky Derbyn készült. A győztes ló 5 millió dollárt kapott, a második csak 50 ezret. A különbség százszoros. De a tudásbeli különbség az első és második között nem százszoros, nem tízszeres, még csak nem is kétszeres, hanem csak három centiméter volt. Kevesebb, mint egy orrhossz.

Gyakran láthatod ezt az olimpiai döntőben is: csak egy hajszál választja el a győztest a többitől. De ezt látod akkor is, amikor jelentkezel az Oxfordra vagy bármelyik rangos egyetemre: egy-egy százalékponton múlik, hogy felvesznek-e vagy sem. Jelentkezel egy kiváló céghez, mondjuk a Boston Consulting csoporthoz, és a végén árnyalatok döntik el, hogy téged akarnak-e vagy sem. Te kapod a másfél milliós kezdő fizetést vagy valaki más?

Gyakori, hogy milliós vagy milliárdos pályázatok alig látható apróságokon múlnak. De az is, hogy sikerül-e megszerezned álmaid házát. Szóval a kis dolgok számítanak. És teljesen jól gondolod: a tanulás, az olvasás, a konferenciákra járás, az értelmes honlapok követése vagy a tréninganyagok vásárlása, mind újabb és újabb, de alig látható előnyöket jelentenek a többiekhez, a lustákhoz képest.

Aztán öreg korodban, amikor visszatekintesz az életedre, felismered, hogy valójában apró lépésenként tanultad fel magad a csúcsra.

Bruck Gábor

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.