„Use it or lose it!” Ez a mondás a neurológusok és a pszichológusok körében is arra a jelenségre vonatkozik, amely szerint az agy és az elme ritkán használt képességeit felettébb könnyű elveszíteni – annál könnyebben, minél idősebb valaki. Mégis mit lehet ez ellen tenni?

Nyilvánvaló, hogy az öregedés a testünket és az elménket sem igazán kíméli. Negyven-ötven éves kor felett érezhetően romlik a látásunk és a hallásunk, lassul a gondolkodásunk és a mozgásunk, s mind egyre „konzervatívabbakká” válunk. Minden, amit gyerekjáték volt eddig megtenni, most egyre nehezebb feladattá válik. Nem marad más hátra, csak a szokásaink. A reggeli és az esti rutin, valamint minden egyéb, amit automatikusan is el tudunk még intézni. Elsősorban ezekre kezdünk támaszkodni, ezek lesznek a mi biztos pontjaink.

Csakhogy épp a szokások az emberi fiatalság legfőbb gyilkosai!

Egy adott viselkedésformából tudniillik akkor lesz rutin, ha azt a rendszeres ismételgetése következtében „reflexből” is meg tudjuk már csinálni. Így nemigen kell rá később biológiai energiát fordítani, még csak tudatos figyelmet sem kell neki szentelni. Agyunk azonban ezt a „robotpilóta-üzemmódot” sajnos a kelleténél jobban kedveli, mivel bőven marad ereje általa sokkal összetettebb problémákkal is foglalkozni. A gond csak az, hogy az esetek többségében nem állítunk eléje semmi olyasmit, amit valóban kihívás lenne számára megoldani…

Fokozatosan elkényelmesedő agyunk így hát szépen visszaépíti a nem használt, s éppen ezért felesleges hálózatait. Mindez a való életben egy felgyorsult demencia (vagyis egy korai elbutulás) formájában fog megnyilvánulni. Pontosan úgy, ahogy az a többi testrészünkkel is történik! Elvégre ha nem tápláljuk és tornáztatjuk megfelelően testünk vázizmait, akkor azok hamar le fognak gyengülni, meg fognak betegedni és el fognak sorvadni. Agyunk tehát számos szempontból az izmainkhoz hasonlóan működik.

Miért ne kellene hát annak karbantartására is kiemelt figyelmet fordítani?

Szóval fiatalos és egészséges szeretnél maradni? Szuper! Akkor kezdd el a testedet és az elmédet is aktívan használni! Mostantól ne a tévézés legyen a hobbid. Az semmidet sem fogja megmozgatni. Ha testileg akarsz megfiatalodni, akkor kezdj el sportolni, ha pedig szellemileg, akkor meg kezdj el művelődni! Kocogni és rejtvényt fejteni. Edzeni és irodalmat olvasni. Teniszezni és nyelvet tanulni. A szokásaidon is változtass kicsit! Mit tudnál másképp csinálni? Zökkenj ki! Ne hagyd, hogy a rutinjaid legyenek az életed irányítói! Mert amit nem használsz, az hamar berozsdásodik…

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.