„A rátermettek túlélnek.” – hangoztatta egykoron Herbert Spencer. Ezt az evolúciós gondolatot azonban gyakran félreértik az emberek. Nem azt jelenti ugyanis, hogy mindig a legerősebbek, a legokosabbak, a legvonzóbbak vagy épp a legegészségesebbek maradnak fenn! Charles Darwin és követői teljesen mást értettek rátermettségen. Egy olyan készséget, ami a mai napig létfontosságú lehet.

Evolúciós szempontból nézve két összetevője van a sikernek: a túlélés és a szaporodás képessége. Az igazán sikeres fajok és egyedek tehát egyrészt képesek erőforrásokhoz jutni és védekezni a környezetük viszontagságaival szemben, másrészt pedig (valamilyen módon) utódokkal gazdagítani a következő nemzedéket. Ez egyformán igaz a gombákra, a férgekre, a madarakra és az emberekre. Az eredeti kérdést azonban ezzel még nem válaszoltuk meg. Továbbra sem tudjuk ugyanis,

hogy mi rejtőzhet a hatékony túlélés és az eredményes szaporodás hátterében?

Mi az, ami igazán rátermetté teszi az élőlényeket? A jól működő és kiélezett érzékszervek? Az erős és egészséges testrészek? Vagy talán egy körültekintő és ravasz elme? Ezek nyilvánvalóan hasznos tulajdonságok lehetnek, valójában azonban nem nélkülözhetetlenek. Azt ugyanis mindig az aktuális fizikai és szociális környezet dönti el, hogy melyik adottságunk lesz hasznos és melyik nem. Csakhogy az a közeg, ami már az idők kezdete óta körbevesz bennünket, folyamatosan módosul, s a változásban soha nem áll meg.

Ennek ellenére még most is ez a összetetten fejlődő miliő szabja meg, hogy mikor melyik tulajdonságunk lesz a legelőnyösebb. De hát akkor mégis mit tehetünk mi, emberek a túlélésünk és a szaporodásunk érdekében? A válasz egyszerűbb, mint hiszed: alkalmazkodnod kell! A rátermettség lényege ugyanis a folyamatos alkalmazkodás (vagy szakszóval adaptáció) képessége. Erre gondolnak az evolúció szakértői, amikor az élőlények rátermettségéről beszélnek.

Evolúciós értelemben az lesz ugyanis sikeresebb, aki bármikor hozzá tud idomulni az aktuális körülményekhez. Főleg azokhoz, amelyek szélsőségesen kemények! Néha higgadtnak és megfontoltnak kell lenned. Máskor gyorsnak és hevesnek. Minden attól függ, hogy mit követel meg tőled a fizikai és a szociális környezeted. Éppen ezért teljesen mindegy, hogy milyennek születik az ember, a legfontosabb úgyis az lesz, hogy képes-e változtatni a viselkedésén, ha kell. És kell. A folyamatos változás képességében rejlik az élőlények igazi rátermettsége!

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.