Jó vezetővé válni annyi, mint jó emberré válni. Dukát Teodóránál talán senki sem tudja ezt jobban. A Sawyer-Miller Group csapata is ezt vallja. Az egybeesés valószínűleg nem véletlen, hiszen Teodóra régóta aktív tagja már az SMG tréningjeinek. Mi az ő vezetői tapasztalata és személyes története? Megkérdeztük.

Mivel foglalkozik, és hogyan néz ki az Ön cége?

Az Immo1 egy országos ingatlan franchise hálózat, amely ingatlanközvetítéssel foglalkozik. Én a cégnél a solymári franchise partner vagyok. Pillanatnyilag kilencen dolgoznak nálam, mindannyian ingatlantanácsadók és -értékesítők. Az irodámban én vagyok az irodavezető és a tulajdonos is egyben.

Hogyan működik együtt a kollégáival a mindennapokban?

Nos, franchise partnerként vannak szabályok, amelyek a cégnél mindenkire vonatkoznak: munkamódszerek, felvételi módok, etikai útmutatók, belső szabályok… Ezektől senki sem térhet el. A hálózatban mindenki mindenkivel együttműködik – ez a franchise lényege. Az egyes irodák közötti kooperáció természetesen nem zökkenőmentes, de Solymáron egy igazán nagyszerű csapat alakult ki, amelynek lassan 3-4 éve dolgoznak már együtt a tagjai.

Rendszerint milyen kihívásokkal kell vezetőként szembesülnie?

A megbízásszerzés volt a legnagyobb nehézség az elmúlt években, a legnagyobb konkurenciát pedig maguk a tulajdonosok jelentették. Tudniillik nagy a kereslet, a tulajdonosok pedig szeretik egyedül meghirdetni a saját ingatlanjaikat. Csakhogy az a tapasztalat, hogy ők ily módon sokkal olcsóbban vagy rosszabb feltételekkel tudják csak eladni azokat, mintha mi, szakemberek foglalkoznánk velük.

Ön szerint mi az oka ennek az általános bizalmatlanságnak?

A mi szakmánk sajnos nem túl jó megítélésű. Éppen ezért az egyik legnagyobb kihívás majd’ minden alkalommal a szakma becsületének visszaállítása a tulajdonosokban. Ennek kulcsa márpedig az, hogy olyan munkát végzünk az együttműködés ideje alatt, amelynek végén mindenki elégedett és boldog lehet.

Ez a feladat azonban korántsem egyszerű.

Miért döntött úgy, hogy belevág a Sawyer Miller Group tréningjeibe?

2014-ben nyitottam meg Solymáron az ingatlanirodámat. Egy évig egyedül intéztem ott a dolgokat. Azt megelőzően igen sok irodavezető keze alatt dolgoztam, aminek annyi haszna volt csak, hogy határozott elképzelésem lett arról, hogy hogyan nem szeretném vezetni a saját csapatomat. Egy hírlevél volt az első kontaktom a Sawyer Miller Grouppal. Egészen pontosan egy online minitréning keltette fel az érdeklődésemet. Azért mentem el az első tréningre, mert jó vezető akartam lenni. A hozzám elért marketing pedig ezt ígérte.

Sikerült betartani ezt az ígéretet?

Igen. Én már a legelső tréningen azt éreztem, hogy „Ez az! Pont ilyen helyet kerestem!”. Abszolúte megfelelt az előzetes elképzeléseimnek – és ennek már négy éve. Nagyon fontos volt számomra a légkör és az előadók hitelessége. Körülbelül én is hasonlókat gondolok egy normális munkahelyről és a vezetői felelősségről, mint amit a tréningen is tanultunk. Nem is tanulás volt ez nekem, hanem inkább hasznos időtöltés és folyamatos megerősítés annak kapcsán, hogy

jó az az út, amit választottam.

Milyen felismerései voltak a tréningen?

Az SMG tulajdonosaihoz én alapvetően nagyon hasonlóan gondolkodom. Valószínűleg innen a lelkesedésem. Rengeteg hasznos dolgot tanultam tőlük. Folyamatosan alkalmazom azokat az elveket, amelyeket Gábor és András ajánlottak a figyelmembe.

Tudna mondani egy példát erre?

Persze. Fontos felismerés volt számomra, hogy a felvételi interjúk közben például barátságos is lehet a hangulat. Nem kellenek a kamu önéletrajzok, egyszerűen csak próbáld megismerni azt az embert, aki veled szemben foglal helyet.

Volt más is?

Például annak megerősítése, hogy igazi csapat csakis akkor jöhet létre, ha rendesek vagyunk az embereinkkel. Vagyis ha mindig igazat mondunk nekik, és olyan munkahelyet teremtünk, ahová szívesen járnak be dolgozni. Legyen mondjuk ásványvíz az irodában, legyen bent pár szem gyümölcs a nyáron… Ezek mind-mind apróságok, de kétségtelenül jót tesznek egy vállalatnak.

Ez valóban fontos felismerés.

Habár én már korábban is így vélekedtem, az a gondolat a tréning folyamán erősödött meg bennem, hogy voltaképp minden felelősség engem, a vezetőt terhel. Így hát mindenért, amit az embereim tesznek, végső soron saját magamat vonhatom felelősségre. A jóért és a rosszért is egyszerre.

Nemes gondolat. Volt esetleg olyasmi is, amire saját magától jött rá a tréning alatt?

Szerencse, hogy már akkor elkezdtem járni Gábor és András vezetőképzésére, amikor még nem is volt kit vezetnem. Egyszerűen csak jó vezető akartam lenni. A főnökösködő attitűd mindig is távol állt tőlem. Az ma már egyébként is elavult, hiszen mind tudjuk, hogy a tábornokok ideje rég lejárt.

Most rendes embernek kell lenni!

Kétségtelen. Ön szerint mennyiben módosult a gondolkodásmódja a tréning kezdete óta?

Nagyon sok mindenben. Én például megrögzött „kellemes munkahely hívő” vagyok. Megrögzött történetmesélő vagyok. A tanulás, a fejlődés és a tájékozottság híve is vagyok. Ez csupa olyan dolog, amit eddig is éreztem ugyan, de nem igazán mertem felvállalni magamban. Most viszont már évek óta olyan megerősítéseket kapok, amelyek miatt ezeket a dolgokat bárki előtt felvállalom. Az SMG vezetői is ezt tanítják, ezt képviselik. Én pedig hiszek nekik.

Mindez a gyakorlatban is megmutatkozott már valahogyan?

Abszolút. Az embereim nagyon szeretnek nálam dolgozni. Már évek óta itt vannak. Jelenleg kilencen dolgoznak az irodában, az ötfős törzscsapat pedig gyakorlatilag változatlan. Büszkén mondhatom, hogy Solymáron évek óta mi vagyunk a legjobb ingatlaniroda… és persze a cég egészében is az enyém a legirigyeltebb csapat!

Az eddigi tapasztalatai alapján mit üzenne másoknak?
Van valami jó tanácsa?

Szerintem nagyon fontos a nyitottság és a folyamatos képződés. Az új trendek, irányzatok, ismeretek és tapasztalatok befogadása. Ismerjük meg az igazi sikertörténeteket, mert rengeteget tanulhatunk belőlük! Merjünk ellentmondani a régi, elavult, korszerűtlen vezetési elveknek, mert azok mellett már tényleg elszaladt az idő! Nekünk szerintem nagy szerencsénk van, mivel Bárdos Andrásnak és Bruck Gábornak bátran hihetünk.

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.