Legtöbbünknek nyilván nincsen ellenére, ha az eredményeit különféle jutalmakkal ismerik el. Akár anyagilag, akár szellemileg jutalmazzák meg az erőfeszítésinket, a másoktól érkező megerősítések mindig nagyobb teljesítményre ösztönöznek minket. Vagy mégsem… Ki gondolná, hogy még a jutalmazás sem teljesen veszélytelen?

Mark Lepper pszichológus 1973-ban egy ma már klasszikusnak számító, ám annál tanulságosabb kísérletet hajtott végre. A kutató a munkatársai segítségével szívesen rajzolgató iskolásokból két nagy csoportot hozott létre. Az egyik csoportban mindenki úgy tudta, hogy minden egyes rajzolás alkalmával ajándékban részesülnek majd, a másik csoport tagjai ezzel szemben semmiféle jutalomra nem számítottak. Első alkalommal még mindannyian örömmel láttak neki a munkának,

később azonban drámai változás jelentkezett a hozzáállásukban.

Néhány nap elteltével ugyanis a kicsik újfent lehetőséget kaptak a rajzolásra, ám a pszichológusok ezúttal senkinek sem ígértek jutalmat. Mi lett mindezek hatása? Nos, a korábban megajándékozott gyerekek most sokkal kisebb lelkesedéssel fogtak neki a rajzolásnak, míg azok, akik előzőleg semmiféle jutalmat nem kaptak, ezúttal még a korábbinál is nagyobb érdeklődést mutattak. Ezt a jelenséget nevezték Lepperék „túlzott igazolásnak”.

Csak óvatosan a jutalmazással!

A túlzott igazolás lényege, hogy a kívülről érkező megerősítések könnyedén meg tudják mérgezni a belülről fakadó lelkesedésünket. Láthattuk elvégre, hogy Lepper és munkatársainak kutatásában az egyik csoport belső motivációját hamar külsőre változtatták azok a jutalmak, amiket egyébként teljesen feleslegesen kaptak. Mindezek miatt a gyerekek arra a következtetésre jutottak, hogy ők valójában csak az ajándékok miatt (és nem a cselekvés puszta öröméért) rajzoltak,

így amikor már semmiféle jutalmat nem kaptak, hirtelen a munkakedvük is elillant…

A külső megerősítések tehát képesek kiölni belőlünk azokat a természetes örömöket, amik az általunk kedvelt tevékenységekben már eleve benne rejlenek. De vajon minden esetben fenyeget bennünket a túlzott igazolás veszélye? Ha igen, akkor mégis hogyan lehetséges, hogy az emberek jelentős része még annak ellenére is szereti a munkáját, hogy rendszeresen pénzt kap érte? A válasz röviden: a másoktól kapott jutalmak csak bizonyos körülmények között hatnak károsan a lelkesedésünkre.

A túlzott igazolás jelensége ugyanis csak akkor lép fel, amikor a kívülről érkező megerősítések a teljesítményünk minőségétől gyakorlatilag függetlenek. Vagyis ha egyforma jutalomban részesülünk akkor is, amikor jobb, és akkor is, amikor rosszabb eredményt érünk el. Ez megmagyarázza, hogy miért veszítették el olyan könnyen a rajzolási kedvüket a teljesen egyformán megjutalmazott gyerekek. De ez történik akkor is, amikor az emberek a tényleges munkájuktól függetlenül kapnak fizetésemeléseket és/vagy előléptetéseket.

A valóban motiválatlan dolgozókat mindezek miatt nemigen lehet plusz pénzzel rávenni a lelkes munkavégzésre. A fizetésemelés hatása ugyanis csak átmeneti teljesítményjavulást fog eredményezni a körükben, s inkább csak a jutalmak megszerzésére, mintsem az érdemi munkavégzésre fogja ösztönözni őket. Egy jól megérdemelt ajándék vagy egy szívből jövő dicséret ennek ellenére mindenkit további fejlődésre serkenthet. A külső jutalmak tehát nagyon is hatékonyan képesek motiválni bennünket – de csak akkor, ha valóban kiérdemeltük őket!

Felhasznált irodalom:
Philip Zimbardo, Robert Johnson és Vivian McCann (2018): Pszichológia mindenkinek 3. – Motiváció – Érzelmek – Személyiség – Közösség

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.