Szent volt vagy szörnyeteg? Teljesen mindegy. A lényeg, hogy embereket vezetett és valahogyan befolyásolta a történelmet. A
ranker.com nyilvános felmérése, valamint 80 ezer ember több mint 833 ezer szavazata szerint ők voltak a legnagyobb hatású vezérek:

15. Winston Churchill

Sir Winston Leonard Spencer Churchill (1874 – 1965) kiemelkedő képességű brit államférfi, szónok és stratéga volt, aki a második világháború alatt (1940–1945 között) és után (1951–1955 között) töltötte be Angliában a miniszterelnöki posztot. Rendkívül termékeny író volt. Történelmi témájú írásai miatt 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott. Élete és munkássága még ma is számtalan kutatás tárgya a világtörténelemben játszott szerepe miatt.

14. I. Erzsébet

I. Erzsébet (1533 – 1603) VIII. Henrik és Boleyn Anna lánya, a Tudor-ház utolsó sarja, valamint Anglia és Írország királynője volt. 45 éves uralkodása alatt élte virágkorát a brit birodalom. Erzsébet nemcsak azt bizonyította be, hogy egy nő is képes lehet hatékonyan vezetni egy országot, de Angliát is kereskedelmi nagyhatalommá tette azáltal, hogy tengeren legyőzte Spanyolországot.

Róla, a „Szűz Királynőről” (a „Virgin Queen”-ről) nevezték el Amerikában Virginia államot.

13. John F. Kennedy

John Fitzgerald Kennedy (1917 – 1963) az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke volt. Az állampolgárok az amerikai liberalizmus egyik legnagyobb úttörőjeként tartják őt számon. Ő indította el a vietnámi háborút, testvére (Robert F. Kennedy) segítségével pedig a maffiával is dacolt. Együtt hoztak törvényeket az iskolákban, a munkahelyeken és a középületekben érvényben lévő faji megkülönböztetések eltörlésére. 1963-ban fegyveres merénylet áldozata lett.

12. Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk (1881 – 1938) török katona és államférfi, a török függetlenségi háború hőse, valamint a Török Köztársaság megalapítója volt. 1934-ben a Török Nemzeti Országgyűlés adományozta neki az „Atatürk” vezetéknevet, amelynek jelentése: „a törökök atyja”. A köztársaság létrejötte után kulturális, szociális és gazdasági reformokat hajtott végre. Ő volt az első köztársasági elnök és az első miniszterelnök is. Személye körül már az életében is valóságos kultusz alakult ki.

11. Otto von Bismarck

Otto Eduard Leopold von Bismarck (1815 – 1898) porosz családból származó államférfi volt, aki 1865-ben gróf, 1871-ben pedig herceg lett. 1862-től Poroszország miniszterelnökeként, 1871-től pedig a német császárság kancellárjaként működött. Vezetésével a második német császárság egy gazdaságilag egységes és katonailag is erős nagyhatalom lett – máig jól működő társadalmi, egészségügyi és oktatási rendszerrel.

10. Mahatma Gandhi

Mohandász Karamcsand Gandhi (1869 – 1948) indiai jogász és politikus volt, aki India politikai és spirituális vezetőjének, valamint a függetlenségi mozgalom vezéralakjának számított. A „Gandhi” egy gudzsaráti kasztnév volt, amely a kereskedők egyik kasztjához tartozott. A férfi családja eredetileg fűszerkereskedő volt. Későbbi nevét a híveitől kapta. A „Mahátma” egy szanszkrit szó, amelynek jelentése: „nagy lélek”. Ezen a néven ismerte meg őt az egész világ, s

vált a békés ellenállás emberi szimbólumává.

9. Julius Caesar

Caius Iulius Caesar (i. e. 100 – 44) római hadvezér és politikus volt. Fontos szerepet játszott a köztársasági államforma felszámolásában és a császárság intézményének kialakításában. Elfoglalta Galliát, és elsőként vezetett hadjáratot Britanniába. Minden idők egyik legnagyobb hadvezére és legbefolyásosabb politikusa volt. Kitűnően tudott bánni az emberekkel. Jelentősége Nagy Sándoréval vetekszik az ókor történetében.

8. Nagy Károly

I. Nagy Károly (742 – 814) Martell Károly unokája, Kis Pipin fia, 768-tól pedig frank király volt. Hódításai révén egyesítette Nyugat- és Közép-Európa nagy részét – létrehozva ezáltal a Frank Birodalom uradalmi rendszerét. 800-ban III. Leó pápa a fejére helyezte a császári koronát Rómában, így lényegében ő lett a nyugati császárság helyreállítója. Összességében Nagy Károly hódításai és reformjai indították el mind a középkor, mind pedig a nyugat-európai térség történelmét.

7. Augustus császár

Imperator Caesar Augustus (i. e. 63 – i. sz. 14) a Római Birodalom első császára és a római történelem talán legkiemelkedőbb alakja volt. Karrierje Caius Iulius Caesar fogadott fiaként vette kezdetét, ám az ő politikája Caesarétól jelentősen eltért. Ennek köszönhetően nemcsak az ő személyes uralma erősödött meg ebben az időben, hanem a császárság intézménye is megszilárdulhatott a következő évtizedekben. Augustus alapozta meg a császárság társadalmi, politikai, katonai és vallási rendszerét.

6. Bonaparte Napóleon

Napoléon Bonaparte (1769 – 1821) francia tábornok, hadvezér és politikus volt. Előbb konzul, később pedig a franciák császára lett. Seregei alig több mint egy évtized alatt majdnem minden európai ország ellen harcoltak, s Franciaország uralma alá vonták a kontinentális Európa nagyját. Napóleon ezzel a világtörténelem egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezére lett. Eszméje Nagy Sándorét váltotta, aki még ma is az egyik legikonikusabb alak a hadászatban.

5. Martin Luther King

Ifjabb dr. Martin Luther King (1929 – 1968) afroamerikai tiszteletes, aktivista és a polgárjogi mozgalmak egyik vezetője volt. Beszédeiben mindig a feketék és a fehérek közti egyenlőséget, valamint az erőszakmentességet hirdette. Az 1963-as Washingtoni Menetelés során megtartott „Van egy álmom…” című beszéde óriási nyilvánosságot hozott a feketék polgárjogi törekvéseinek,

Kinget pedig a történelem egyik legnagyobb szónokává tette.

4. Thomas Jefferson

Thomas Jefferson (1743 – 1826) az Egyesült Államok harmadik elnöke volt. A történelemkönyvekbe azonban nem az elnöki nagyságával, hanem a sokoldalúságával és a Függetlenségi Nyilatkozat megírásával került be. Érdeklődési körébe tartozott a földművelés, az építészet, a régészet, a matematika, a kriptográfia, a politika és a paleontológia. Ezenkívül ügyvéd, feltaláló és író is volt. Ő alapította meg a Virginiai Egyetemet és a Demokrata-Republikánus Pártot.

3. Nagy Sándor

III. Alexandrosz (i. e. 356 – 323) Makedónia királya és az ókor egyik legkiválóbb hadvezére volt. Atyja nyomdokain haladva a Peloponnészosztól egészen az indiai szubkontinensig terjesztette ki a birodalma határait, szinte teljesen elfoglalva ezáltal az akkor ismert világ területeit. Rövid, de eredményes uralkodása az ókor egy új korszakának (a hellenizmusnak) a kezdetét jelentette. Napóleon színre lépéséig Nagy Sándor volt a világtörténelem leghíresebb hadvezére.

2. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809 – 1865) az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke volt. 1863-as gettysburgi beszéde a legismertebb amerikai szónoklat lett. A polgárháborúban győzelemre vezette Északot, majd pedig törvényileg is eltörölte a rabszolgaságot. Hat nappal azután, hogy a déliek parancsnoka, Robert E. Lee letette a fegyvert, Lincolnnal egy merénylő golyója végzett. A történészek és az állampolgárok szerint is ő az USA három legjelentősebb elnökének egyike.

1. George Washington

George Washington (1732 – 1799) az Egyesült Államok első elnöke és a függetlenségi háború hőse volt. Elnöksége megkezdése előtt részt vett az USA alkotmányának megírásában, amelyet aztán az elsők között szentesített az aláírásával. Tettei miatt ma a „Nemzet Atyjaként” tartják őt számon az amerikai állampolgárok. Még az ország fővárosa (Washington) is róla kapta a nevét.

Forrás:
https://www.ranker.com/crowdranked-list/the-most-important-leaders-in-world-history

Kezdd el a 20 részes ingyenes vezetői minitréninget most, és válj eredményesebb vezetővé

Hogyan építs csapatot? Hogyan kommunikálj? Hogyan prezentálj? Mire építsd a vállalkozásod? 20 leckés gyorstalpaló Bárdos Andrással és Bruck Gáborral.