Akár zöldfülű gyakornok, akár rangidős vezető vagy egy szervezetben, mindenképp kapnod kell a kollégáidtól némi tiszteletet. Nemcsak azért, hogy sikeresen haladj előre a karrieredben, hanem azért is, hogy értékes szereplőnek érezhesd magad a munkahelyeden. Hogyan érheted el, hogy mások megbecsüljenek? Mutatunk neked néhány jól bevált módszert!

Módszerek

1. Légy része a rendszernek! Mindenképp fordíts némi időt arra, hogy megtudd: hogyan működik a ti cégetek és/vagy részlegetek. Figyelj és kérdezz! Strukturálisan és kulturálisan is igyekezz kiismerni a szervezetet, hogy könnyebben átláthasd az egyes rendszereket.

2. Ismerd a körülötted dolgozó embereket! Tudd meg és jegyezd fel, hogy melyik munkatársad milyen – akár a céges, akár a munkán kívüli életben. Mit csinálnak? Mihez értenek? Mitől irtóznak? Mit szeretnek? Légy velük elfogadó és türelmes, hogy helyesen tudd kezelni őket.

3. Legyél tisztában a hatásköröddel! Hol kezdődik és hol végződik a te felelősséged? Tudd és mások felé is kommunikáld a kompetenciáidat és a kötelességeidet.

Ne hagyd, hogy a kollégáid túl sokat vagy épp túl keveset várjanak el tőled!

4. Tudd a teendőidet! Aprólékosan gyűjtsd össze mind az éppen elintézésre váró feladataidat, mind pedig a rendszeresen ellátandó tevékenységeidet. Figyelj oda, hogy mindig naprakész lehess!

5. Legyenek szakmai célok előtted! Ismerd az erősségeidet és a gyengeségeidet, mindezek tudatában pedig olyan célokat fogalmazz meg, amelyek garantálják a fejlődésedet. Ha elég céltudatosnak és motiváltnak látnak a többiek, akkor könnyen példaképpé válhatsz a szemükben.

6. Használd ki az idődet! Ne vállalj el mindent, amire a kollégáid megkérnek. Tudj nemet mondani nekik, ha kell – elvégre nem vagy mindenes. Ne éreztesd hát a többiekkel, hogy a te időd kevésbé értékes. Mindig úgy intézd a dolgaidat, hogy azok időben elkészüljenek.

7. Tartsd be az ígéreteidet! Vagyis ha valakinek ígéretet teszel, akkor azt tartsd is be – különben megbízhatatlannak fognak tartani az emberek. Ne halogasd vagy bagatellizáld el a vállalt teendőidet! Ha pedig nem sikerül teljesítened őket, akkor semmi esetre se hazudj, hanem őszintén valld be.

8. Vállald a felelősséget! Mindig ismerd be a hibáidat és a vétkeidet. A hazugságokkal, a kifogásokkal és a mellébeszéléssel csak azt éred el, hogy mások gyerekesnek fognak tartani téged. Ehelyett legyél inkább őszinte, s próbáld meg jóvátenni az általad okozott kellemetlenségeket.

9. Légy saját magad vezetője! Ne mindig csak mások mondják meg neked, hogy mit kell tenned. Kockáztass, legyél proaktív és lépj előre! Mutasd meg a többieknek, hogy nem kell állandóan fogniuk a kezed.

Bizonyítsd be nekik, hogy egyedül is kontrollálni tudsz bizonyos helyzeteket.

10. Engedd közel magadhoz az embereket! Hadd érezzék, hogy bármikor fordulhatnak hozzád, s hogy nyugodtan megbízhatnak benned. A nyitottságoddal és a segítőkészségeddel elérheted, hogy mások emberi és/vagy szakmai tekintélyként is számon tartsanak téged.

10 + 1. Te is adj tiszteletet! Ne mindig csak kapni akard az elismeréseket. Te is méltányold azokat az eredményeket, amelyeket a kollégáid elértek. Ne irigykedj! Ünnepeld meg velük a sikereiket, s érd el, hogy minél jobban érezzék magukat a bőrükben.

Figyelmeztetések

  • Legyél türelmes: semmit ne erőltess rá senkire!
  • Vigyázz a „jófejkedéssel”, nehogy túl sok legyen belőled!
  • Ne erőszakkal és mesterkedéssel akard kivívni magadnak a tiszteletet!

Forrás: https://www.hogyankell.hu/A_tiszteletet_ki%C3%A9rdemelni_egy_munkahelyen

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.