Tudod, miért olyan nehéz leszoknod a dohányzásról? Miért nem tudsz lefogyni vagy rászokni a sportosabb életmódra? Mert nem tanultad meg, hogyan kell új szokásokat felvenni. Többnyire már a célok kijelölésénél eltévedsz.

Most a Harvard Egyetem legelső tanácsát mondom el neked: haladj apró lépésekben, és ezt papíron is tervezd meg! Például: milyen lépéseket kell megtenned ahhoz, hogy sportosabb életet élj? Írd le! Aztán mindegyik fontosságát ítéld meg egy tízfokú skálán! Az 1-es azt jelenti, hogy nem fontos, a 10-es pedig azt, hogy nagyon fontos. Mindezek után vedd sorra az egyes lépéseket, s kérdezd meg magadtól: mennyire vagy biztos benne, hogy meg tudod csinálni őket? A tízfokú skálán az 1-es azt jelenti, hogy biztosan nem tudom megtenni, a 10-es pedig azt, hogy biztosan menni fog.

A lényeg: olyan fogadalmat tegyél, amely ezen a tízfokú skálán 7 és 10 pont közé esik, azaz nagyon valószínű, hogy meg tudod csinálni. Indulj ki a teljesíthető feladatokból! Ha például azt gondolod, hogy képes vagy minden nap 30 percet sétálni, akkor jelöld minden nap a naptáradban, ha megcsináltad, és azt is, ha nem! Nem baj, ha kimarad egy nap. Hagyj fel a tökéletesség mítoszával! Mindenkinek vannak gyengébb napjai. A megoldás: tördeld még kisebb lépésekre az elképzeléseidet! Találj megoldást arra, hogy még az ilyen napokon is meglegyen az a félórás séta!

Ha egy nap csak 10 percre futotta, akkor sincs semmi baj. Az is több, mint ha semennyit sem sétáltál volna. Nyugodj meg, és térj vissza az eredeti tervedhez! Reggel távolabb parkolj le az autóddal vagy előbb szállj le a buszról két megállóval, ebédidőben sétálj még 10 percet, s máris 20 percnél tartasz. A nap hátralevő részében csak meglesz a maradék 10 is. Mindig olyan lépésekkel kezdj, amelyeket könnyedén megteszel!

Bruck Gábor

TESZT: Te milyen vezető vagy?

A feladatokra vagy a kapcsolatokra fókuszálsz jobban? Talán mindkettőre egyforma figyelmet fordítasz? Töltsd ki rövid önismereti tesztünket, és tudd meg a választ! Az elért eredményedről személyre szóló levélben tájékoztatunk téged, ráadásként pedig kapsz néhány hasznos tippet.